Njemački prijevoznici dogovorili kupnju važnog aditiva za dizel u slučaju nestašice

Foto: EPA

NJEMAČKO udruženje cestovnog prijevoza, logistike i odlaganja (BGL) postiglo je ekskluzivni sporazum s proizvođačem SKW Stickstoffwerke Piesteritzom o opskrbi aditivom za dizel Adblue čije su zalihe gotovo iscrpljene.

Moderni kamioni i autobusi ne mogu voziti bez Adbluea, tekućine koja se koristi za smanjenje onečišćenja zraka iz dizelskih motora, podsjeća agencija dpa. Proizvodnja Adbluea znatno je poskupjela jer iziskuje puno energije.

SKW će osigurati Adblue i ako se zalihe iscrpe

Prema BGL-u, u Njemačkoj dizel koriste gotovo svi kamioni u špediterskoj, logističkoj i industriji prijevoza, dnevno trošeći oko pet milijuna litara Adbluea. Ako se zalihe iscrpe, SKW će osigurati ograničenu količinu Adbluea, priopćilo je danas udruženje prijevoznika.

"Već nastojimo BGL-u osigurati što je više moguće Adbluea", rekao je glasnogovornik tvrtke, dodavši da ne može točno reći koliko bi važnog aditiva mogli isporučiti u slučaju krize.

Iz udruge kažu da bi osigurana opskrba trebala u kraćem razdoblju spriječiti zaustavljanje kamiona u slučaju akutne nestašice Adbluea.

SKW trenutno, kako poručuju, proizvodi samo u jednoj od dvije tvornice amonijaka, a nedavno je potpuno obustavio proizvodnju Adbluea zbog sve većih troškova, podsjeća dpa.

Pročitajte više