Njemački proizvođač baterija u problemima

Foto: EPA

Posrnuli njemački proizvođač baterija Varta zatražio je ponovo pomoć od ulagača i banaka, zaključivši da predloženi plan restrukturiranja "više nije adekvatan" za povratak profitabilnom poslovanju do kraja 2026. godine. Varta je lani s većinskim dioničarem, austrijskim poduzetnikom Michaelom Tojnerom, i s bankama dogovorila temeljito restrukturiranje. 

Tojner je u tvrtku ubrizgao dodatnih 50 milijuna eura, a banke su ublažile uvjete kreditiranja i produljile ugovore kako bi se Varta financijski stabilizirala, podsjeća agencija dpa. Jučer navečer kompanija je objavila da se kriza u poslovanju dodatno produbila, u svim segmentima, dodavši da razgovara s vjerovnicima i ulagačima.

Pad potražnje, jeftinija azijska konkurencija...

Vartu su uzdrmali pad potražnje, jeftinija azijska konkurencija i kibernetički napad u veljači, otežavši pokušaje restrukturiranja poslovanja. Potražnja za malim litij-ionskim baterijskim ćelijama za proizvode poput slušalica uvelike oscilira, a neočekivano je oslabila i potražnja za sustavima pohrane energije proizvedene u solarnim instalacijama.

Kompanija se žali i na niske cijene konkurenata u segmentu sustava za pohranu energije i na kontinuirane probleme u opskrbnim lancima. Da stvar bude još gora, hakeri su u veljači napali Vartine računalne sustave i paralizirali proizvodnju na više tjedana.

Ekonomske posljedice kibernetičkog napada još nije moguće procijeniti, priopćila je Varta, odgodivši prezentaciju konsolidiranih financijskih izvješća za 2023. godinu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.