Njemački radio: Hrvatska granična policija izbjeglicama prijeti oružjem

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL/Screenshot

NJEMAČKI javni radio Deutschlandfunk objavio je prilog u kojemu se navodi kako hrvatska policija na granici prema Srbiji i Bosni i Hercegovini provodi nasilje nad izbjeglicama, te da im čak prijeti oružjem.

U prilogu se navodi kako se na hrvatskoj granici “odigravaju uznemiravajuće scene”, te da hrvatska policija “sprječava migrante na Balkanskoj ruti” i prijetnjom oružja. Svega toga su svjesni i hrvatski političari i Bruxelles, no ne reagiraju na ovo kršenje zakona i prava.

Hrvatska policija prislanja pištolje izbjeglicama u glavu

Deutschlandfunk se poziva na aktiviste koji pomažu izbjeglicama i migrantima, a koji su sakupili i svjedočanstva da hrvatska policija migrantima koji pokušaju iz Srbije ilegalno ući u Hrvatsku prijeti i tako što im prislanja pištolj u glavu kako bi ih zastrašili. Također im oduzimaju odjeću, te na njih huškaju pse. Jedna aktivistkinja kaže da je svjedočila najmanje dvadeset incidenata takve vrste, koje Deutschlandfunk kvalificira kao “mučenje”.

U prilogu se navodi i izjava pučke pravobraniteljice Lore Vidović, koja kaže da je s više strana čula takva svjedočenja, ali da njene intervencije policija ignorira. “Uvijek kažu da nemaju takve događaje u svojim izvještajima i da su svi izmišljeni”, objašnjava Vidović i potvrđuje navode o tome da hrvatska policija uništava mobitele migranata, oduzima im imovinu, te nad njima vrši nasilje, nekad s teškim fizičkim posljedicama.

Pravobraniteljica očekuje reakciju Bruxellesa

Vidović nadalje ističe da joj policija odbija dostaviti tražene dokumente, čime krši zakon i ustav, ali da nitko na to ne reagira, iako su o tome “informirani i vlada i parlament i mediji, pa čak i UN”.

Pučka pravobraniteljica proziva i institucije Europske unije u Bruxellesu, koje na sve šute, te navodi da se osjeća ostavljena od svih da se sama pokuša nositi s tom protupravnom situacijom. Još dodaje da policija ne dozvoljava neovisnu kontrolu svojeg ponašanja na granici.

Porast nacionalizma u Hrvatskoj

Deutschlandfunk citira i politologa Dejana Jovića, koji ponašanje policije na granici tumači kao još jedan pokazatelj porasta nacionalizma u Hrvatskoj. Hrvatsku Jović opisuje kao “etnički najčistiju zemlju u regiji”, koju masovno napušta stanovništvo te joj trebaju novi ljudi. No, podsjeća Jović, Hrvatska još nije primila ni 1400 izbjeglica na koliko se obvezala u Bruxellesu.

Navodi se i izjava predavača na Hrvatskom katoličkom sveučilištu Stjepe Bartulice, koji ističe da je prioritet vlade ulazak u šengenski prostor, te se tvrdim ponašanjem na granici demonstrira Bruxellesu da Hrvatska može braniti vanjske granice Europske unije.

Pročitajte više