Njemački statistički ured: Posustao rast cijena

Foto: EPA

INFLACIJA u Njemačkoj osjetno je posustala u ožujku, pokazale su preliminarne procjene statističkog ureda, odražavajući znatno blaži rast cijena energije u usporedbi s visokom razinom na početku lanjskog proljeća.

Potrošačke cijene u najvećem europskom gospodarstvu porasle su u ožujku za 7.4 posto prema istom prošlogodišnjem razdoblju, pokazuju preliminarne procjene statističkog ureda.

Godišnja inflacija tako je sada osjetno niža nego u siječnju i veljači, kada je dosezala 8.7 posto, navode u Destatisu.

U odnosu na veljaču cijene su bile više za 0.8 posto, prema preliminarnim i trenutno dostupnim podacima, što pokazuje stabilan tempo rasta na mjesečnoj razini.

Hrana skuplja 22 posto

U veljači su cijene energije bile više za 19.1 posto, a u siječnju za 23.1 posto, pokazuju tablice statističkog ureda.

Uz visoku poredbenu osnovicu u ožujku 2022. godine, statističari znatno blaže poskupljenje objašnjavaju i državnim mjerama pomoći kućanstvima i tvrtkama.

Za hranu statističari procjenjuju da je poskupjela za 22.3 posto u odnosu na lanjski ožujak, nešto snažnije nego u veljači.

Za robu procjenjuju da je na godišnjoj razini poskupjela 9.8 posto, nakon 12.4-postotnog poskupljenja u veljači.

Uslugama je, prema prvim procjenama, cijena porasla 4.8 posto, gotovo kao i u drugom ovogodišnjem mjesecu.

Harmonizirani indeks potrošačkih cijena (HICP), koji se koristi radi lakše usporedbe s ostalim zemljama Europske unije, pokazao je rast cijena u ožujku od 7.8 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, osjetno slabiji nego u veljači, kada je dosezao 9.3 posto.

Na mjesečnoj razini cijene su prema HICP-u u ožujku porasle za 1.1 posto, gotovo kao i u mjesecu ranije, pokazuju preliminarni podaci Destatisa.

Pročitajte više