Njemački ugostitelji ne mogu pronaći dovoljno radnika za Europsko prvenstvo

Ilustracija: EPA

Njemački ugostitelji i hotelijeri očekuju rekordan posjet tijekom Europskog prvenstva u nogometu, ali istodobno strahuju zbog pomanjkanja osoblja, javljaju njemački mediji.

"Na tržištu je gotovo nemoguće pronaći osoblje, morat ćemo se snaći i na određeno vrijeme preko privatnih agencija za posredovanje privući osoblje iz drugih branši", kaže za javni servis ARD Sami Nofal, menadžer hotela Heiner's Parkhotel u zapadnonjemačkom Gelsenkirchenu, gdje se, između ostalog, održavaju utakmice izabranih vrsta Srbije i Engleske.

U sklopu hotela nalazi se i velika terasa, na kojoj će biti organizirana i javna praćenja utakmica EP-a, koji se od 14. lipnja do 14. srpnja održava u Njemačkoj.

"Osoblje 'posuđeno' tijekom EM-a nas košta osjetno više, ali nemamo izlaza", kaže Nofal.

Nitko ne želi raditi za minimalac

Ugostitelji diljem Njemačke uoči EP-a u svojoj zemlji teško nalaze novo osoblje, koje je djelomice napustilo branšu tijekom pandemije koronavirusa.

Sindikat djelatnika u hotelskoj i ugostiteljskoj branši NGG smatra da su radnici ugostiteljstvu i hotelijerstvu okrenuli leđa i da se velikim dijelom nisu vratili nakon pandemije zbog tradicionalno niskih satnica.

"To je, kako je pokazalo ispitivanje među našim članovima, glavni razlog zbog kojeg osoblje okreće leđa ugostiteljstvu", priopćio je NGG.

Ugostitelji svojim zaposlenima u pravilu plaćaju oko 13 eura po satu za konobare.

Izbjeglice nepodobne za rad u ugostiteljstvu?

Udruge ugostitelja razlog u kadrovskim problemima prvenstveno vide u "akademizaciji" društva i demografskim promjenama.

Kritičari socijalne politike aktualne vlade ukazuju na to da je i milijune izbjeglica koje su od 2015. stigle u Njemačku teško pridobiti za ove poslove jer su u pravilu socijalne povlastice više od zarade u ugostiteljstvu. Osim toga, izbjeglice i azilanti uglavnom ne vladaju njemačkim jezikom u dovoljnoj mjeri da bi radili direktno s mušterijama.

Unatoč problemima s osobljem, ugostitelji i hotelijeri očekuju pozitivnu bilancu predstojećeg EP-a u Njemačkoj i slične povoljne efekte kao i tijekom održavanja Svjetskog prvenstva 2006. u Njemačkoj.

"Čak i ako svi hoteli i ugostiteljski objekti ne povećaju promet direktno zbog EP-a, ne treba podcijeniti pozitivnu atmosferu i plus za Njemačku kao turističko odredište", kaže Ingrid Hartges, direktorica krovne udruge ugostitelja i hotelijera Dehoga.

Dvostruko više cijene smještaja

I dok hoteli dosad ne bilježe eksploziju rezervacija u danima kada se u gradovima gdje se nalaze igraju utakmice, platforma Airbnb bilježi dvostruko veći broj rezervacija u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, i to usprkos činjenici da su vlasnici smještaja drastično povećali cijene.

Tako za najjednostavniji apartman u prosjeku treba izdvojiti oko 180 eura za noć, dok sobe u prosjeku stoje oko 90 eura. Najviše stranih gostiju dolazi iz Velike Britanije.

U resortu Mark Brandenburg u gradiću Neuruppinu, nedaleko od Berlina, gdje će boraviti hrvatska nogometna reprezentacija, cijena sobe tijekom prvenstva kreće se oko 300 eura po noći.

Pročitajte više