Njemačko gospodarstvo je u problemima. MMF im dao savjet

Foto: EPA

Njemačka vlada trebala bi razmotriti ublažavanje propisa o zaduživanju kako bi osigurala prijeko potrebna javna ulaganja, zaključio je danas Međunarodni monetarni fond (MMF).

"Njemačka kočnica za zaduživanje postavljena je relativno nisko i godišnje ograničenje neto zaduživanja moglo bi se smanjiti za oko jedan postotni bod BDP-a, uz kontinuirano silazni trend udjela duga u BDP-u", naveo je MMF u izvješću o konzultacijama prema članku IV.

To bi otvorilo više prostora za "prijeko potrebna" javna ulaganja, ističu u međunarodnom zajmodavcu. U studenom ustavni sud zaključio je da je prenamjena novca iz pandemijskog fonda neustavna, a presuda je u državnom proračunu otvorila "rupu" od 60 milijardi eura.

Sljedeće godine bi rast trebao ubrzati

Izmjena propisa o zaduživanju olakšala bi konsolidaciju proračuna, ali nužne su i reforme kako bi se ublažili pritisci na potrošnju u srednjoročnoj perspektivi i povećali prihodi, ističu u MMF-u.

Njemačko gospodarstvo trebalo bi u ovoj godini porasti samo 0.2 posto, prognozirao je MMF u proljetnom izvješću za svjetsko gospodarstvo, napominjući ipak da bi se osobna potrošnja trebala oporaviti paralelno slabljenju inflacije. U 2025. rast bi trebao ubrzati na 1.3 posto.

Ubrzani rast u idućoj godini postupno će ojačati povjerenje, što će dodatno poduprijeti potrošnju, prognoziraju u MMF-u, a dodatni poticaj bit će ublažena monetarna politika. "Zahvaljujući tim faktorima rast BDP-a ubrzat će tijekom 2025/2026. između jedan i 1.5 posto", izračunali su.

"Valovi doseljavanja jednjavaju"

U srednjoročnom razdoblju gospodarski rast i javne financije pritisnut će, po MMF-u, brzo starenje stanovništva. Baby boom generacija odlazi u mirovinu, a valovi doseljavanja jenjavaju, pa će Njemačka bilježiti najnižu stopu rasta radno sposobnog stanovništva u skupini G7, upozorili su u MMF-u.

Nepovoljni demografski trendovi zakočit će gospodarski rast u srednjoročnom razdoblju na samo oko 0.7 posto godišnje, a izglede bi mogla poboljšati veća javna ulaganja, uključujući zelenu tranziciju i digitalizaciju, sugeriraju u MMF-u.

Izmjena propisa o zaduživanju zahtijevala bi dvotrećinsku većinu u gornjem i donjem domu njemačkog parlamenta, napominje Reuters.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.