Njemačko gospodarstvo u 2015. poraslo za 1,7 posto

 Foto: Hina

PREMA sezonski neprilagođenim podacima, u Njemačkoj je u 2015. godini zabilježen rast BDP-a od 1,7 posto godišnje, pozitivno potaknut i ekspanzivnim mjerama monetarne politike ESB-a.

Smanjenje nezaposlenosti do rekordno niskih razina, uz rast plaća i značajan pad cijena nafte u protekloj godini, dali su snažan poticaj rastu domaće potražnje, navodi se u analizi RBA.

U prošloj godini je fiskalni saldo u Njemačkoj zabilježio suficit na razini od 0,5 posto BDP-a što je ujedno i četvrta godina zaredom otkako njemački fiskus bilježi proračunski višak u državnoj blagajni.

Iz Njemačke je pristigla i objava o indeksima veleprodajnih cijena koje su u prosincu prošle godine zabilježile mjesečni i godišnji pad od 0,8 posto odnosno 1,0 posto.

U skladu s očekivanjima, Bank of England je zadržala referentnu kamatnu stopu na postojećim razinama od 0,5 posto. Indeks uvoznih cijena u SAD-u u prosincu je potvrdio trend deflacijskih pritisaka zabilježivši pad cijena od 1,2 posto mjesečno odnosno 8,2 posto na godišnjoj razini.

Pročitajte više