Njemačko zdravstvo se priprema za vojne sukobe?

Foto: EPA

"Bilo bi glupo reći da se ne pripremamo za vojni sukob i da onda opušteno mislimo da zbog toga do njega neće doći", rekao je njemački ministar zdravstva Karl Lauterbach u razgovoru za dnevnik Neue Osnabrücker Zeitung. Kako prenosi Deutsche Welle, on je time reagirao na pitanje novinara nije li njegova izjava kako se njemačko zdravstvo mora bolje pripremiti za sve katastrofe, pa tako i vojne sukobe, širenje panike.

Prije toga je socijaldemokratski političar rekao kako se njemački zdravstveni sustav, "osim za pandemije, mora bolje pripremiti i za velike katastrofe i eventualne vojne sukobe".

"Sjediti prekriženih ruku nije nikakva opcija. Nama je i u zdravstvu potrebna prekretnica, pogotovo ako se u obzir uzme činjenica da bi Njemačka u slučaju napada na neku od zemalja NATO-a postala čvorište za opskrbu ozlijeđenih i iz drugih zemalja", rekao je Lauterbach.

"Svaki liječnik mora znati što mu je činiti"

On je rekao kako su planovi za prestrukturiranje njemačkog zdravstvenog sustava počeli odmah nakon dolaska sadašnje koalicije na vlast, ali da su ti planovi dobili na težini i aktualnosti nakon "razbojničkog napada Rusije na Ukrajinu". U tu svrhu je već pojačana koordinacija između ministarstva obrane i zdravstva, rekao je ministar i najavio određene zakonske promjene do ljeta.

"U kriznoj situaciji svaki liječnik, svaka bolnica, svaki lokalni zdravstveni ured mora znati što uraditi. Potrebne su nam jasne podjele obveza kako bi, na primjer, mogli bolje rasporediti ozlijeđene po bolnicama", rekao je Lauterbach.

Pročitajte više