Njemačku industriju robota čeka loša godina

Ilustracija: EPA

Prihod njemačkih proizvođača robota gotovo će stagnirati u ovoj godini zbog slabe domaće potražnje, pokazale su procjene udruge strojarske industrije VDMA. Prihod će u ovoj godini porasti za dva posto i vjerojatno dosegnuti 16.5 milijardi eura, izračunali su u VDMA.

U 2023. poskočio je za 13 posto. "Sektor robotike i automatizacije stagnira zbog slabe domaće potražnje. Nesigurni klijenti suzdržani su u ulaganjima", rekao je voditelj VDMA-e Frank Konrad. Upozorio je kako njemačko gospodarstvo treba bolje okvirne uvjete da bi aktivnost ponovo porasla.

Kina se izjednačila s Japanom i Njemačkom

Proizvođači robota bilježe rast u ovoj godini samo na inozemnim tržištima, uz skok narudžbi u prva četiri mjeseca za 21 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Sektor očekuje žešću konkurenciju u budućnosti zbog izglednog pojačanog angažmana kineskih tvrtki u Europi, procjenjuje udruga.

Kina se u industrijskoj automatizaciji gotovo izjednačila s Japanom i Njemačkom i danas broji 392 robota na 10 tisuća radnika, citira VDMA podatke Međunarodne udruge za robotiku (IFR). Njemačka ima 415, a Japan 397, napominju.

Peking istodobno ciljano podupire domaću industriju robota u sklopu petogodišnjeg plana, a kineske tvrtke paralelno šire prodajne i marketinške strukture u Njemačkoj i u cijeloj EU kako bi ublažile posljedice kinesko-američkih trgovinskih sukoba. "Da bi bila konkurentnija, proizvodnja u Njemačkoj treba pouzdanu osnovu za ulaganja i nove impulse", upozorio je šef VDMA.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.