Njemica: Odbijala sam se cijepiti, ali doktor je dao ponudu koju nisam mogla odbiti

KATJA (49) iz Njemačke se dugo vremena nije željela cijepiti protiv covida-19 jer je smatrala da cjepiva nisu dovoljno pouzdana. No, onda joj je liječnik dao ponudu koju nije mogla odbiti.

"Ja sam osoba koja procjenjuje odnos između rizika i koristi. Čak i kada imam migrenu, pitam se ima li smisla uzeti tabletu protiv bolova. Čula sam neke stvari o cjepivu i mislila sam da nije baš sigurno. S obzirom na godine i na to da nemam zdravstvenih problema, smatrala sam da ima vremena i da je bolje da se prije mene cijepe drugi. Iskreno, potajno sam se nadala da će virus nestati dok ja dođem na red", kazala je Katja za Focus.

Nevjerojatna ponuda

Objasnila je kako njen liječnik nikada nije vršio pritisak na nju glede cijepljenja. Jasno joj je rekao kako je bolje za sve da se cijepi što više ljudi, ali da je to u konačnici njena odluka.

Kada je vidio da ju je strah nuspojava, u jednom joj je trenutku dao nevjerojatnu ponudu. 

"Liječnik mi je rekao da tromboza ili upala srčanog mišića ne nastaju odjednom, odmah nakon cijepljenja, i da te nuspojave imaju svoj tijek razvoja. Kazao je da mogu, ako želim, nakon cijepljenja svakoga dana doći u njegovu ordinaciju na pregled kako bi mi izvadili krv i napravili druge kontrole", kazala je Katja.

Dodala je da se cijepila nekoliko tjedana nakon tog razgovora jer je shvatila da procjena rizika i koristi ide u prilog cijepljenju.

Dobila jaku glavobolju, odmah otišla na pregled

Nakon što je primila prvu dozu, nekoliko dana se osjećala umorno te je pažljivo pratila ostale simptome. Nakon desetak dana dobila je jaku glavobolju i otišla na pregled kod liječnika. Doktor je utvrdio kako se radi o napadu migrene koji nije bio povezan s cijepljenjem.

"Da se nisam cijepila, ne bih ni otišla na pregled. Ali sam htjela biti sigurna jer to može biti i simptom tromboze. Na svu sreću ne, sve je bilo u redu, bio je to samo još jedan moj napad migrene", rekla je Katja.

Nakon druge doze, dobila je temperaturu i imala bolove u tijelu; no to je trajalo samo 24 sata.

"Sada se jako dobro osjećam! Drago mi je što sam se odlučila cijepiti i što imam liječnika kojemu mogu vjerovati. Tako nešto bih svima poželjela", kazala je Katja.

Pročitajte više