Njonjo: Sloboda nam nije darovana, za nju se moralo mukotrpno boriti

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

PREDSJEDNIK Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je u ponedjeljak čestitku u povodu Dana državnosti Republike Hrvatske, ističući 30. svibnja 1990. kao povijesnu polazišnu točku u stvaranju suverene i neovisne Hrvatske, koja je bila san generacija Hrvatica i Hrvata.

"U hrvatskom kolektivnom sjećanju 30. svibnja 1990. godine ostaje povijesnom polazišnom točkom s koje smo krenuli u stvaranje suverene i neovisne Hrvatske", ističe predsjednik sabora u čestitki upućenoj svim hrvatskim građankama i građanima.

"Rat u Ukrajini nas podsjeća na cijenu koju smo platili"

Jandroković se s ponosom osvrće na putovanje dugo 33 godine - od konstituiranja prvog višestranačkog sabora i referenduma o državnoj samostalnosti, preko međunarodnog priznanja i pobjede u Domovinskom ratu, do danas, kada je Hrvatska u potpunosti teritorijalno povezana Pelješkim mostom i u cijelosti integrirana u euroatlantske političke, sigurnosne i gospodarske strukture.

Ističe da članstvo u Europskoj uniji, šengenskom prostoru, europodručju i Sjevernoatlantskom savezu našu domovinu nesumnjivo čini snažnijom, sigurnijom i otpornijom. Za rat koji ponovno bjesni na našem kontinentu kaže da nas posebno snažno podsjeća na cijenu koju je Hrvatska platila za vlastitu državnost. 

"Dobrobit hrvatskih građana uvijek na prvom mjestu"

Jandroković poručuje da ne možemo i ne smijemo zaboraviti kako nam sloboda nije darovana, već se za nju bilo potrebno mukotrpno boriti. Posebno ističe obavezu obrane demokratskih vrijednosti poput mira, slobode, vladavine prava, pluralizma, jednakosti i uključivosti koji osnažuju hrvatsko društvo.

Poziva i na predanost u jačanju institucija, pravne izvjesnosti, socijalne osjetljivosti i okvira za nove gospodarske iskorake, gradeći tako bolju Hrvatsku za buduće generacije. Svi smo, ističe, pozvani pridonijeti svekolikom boljitku naše domovine s tim da je posebna odgovornost na onima kojima je povjereno upravljanje državom i zastupanje interesa njenih građana.

Dobrobit svih hrvatskih građana uvijek nam mora biti na prvom mjestu, poručuje predsjednik sabora u čestitki za Dan državnosti. 

Pročitajte više