Njonjo i Plenković čestitali Dan državnosti: "Tko ne slavi, iskazuje prijezir"

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Predsjednik sabora Gordan Jandroković čestitao je Dan državnosti istaknuvši da nam svijest o temeljima na kojima je sazdana naša domovina treba biti poticaj da ju nastavimo graditi kao državu stabilnih institucija i neupitne razine sigurnosti te rasta životnog standarda.

Podsjetivši na to da je, nakon što je hrvatski narod na prvim slobodnim, neposrednim i višestranačkim izborima poslao jasnu poruku raskida s totalitarnim jugokomunističkim režimom, 30. svibnja 1990. godine konstituiran prvi hrvatski demokratski izabrani višestranački sabor, Jandroković je istaknuo da je u tom povijesnom trenutku na osobit način utjelovljena odlučnost hrvatskog čovjeka da živi u slobodi, demokraciji i pluralizmu.

Rezultati referenduma o državnoj samostalnosti godinu dana kasnije, dodao je, samo su potvrdili kako je suverena, samostalna i demokratska Hrvatska nova geopolitička neminovnost.

"Na zahtjevnom putu koji je uslijedio trebalo se oduprijeti velikosrpskom agresoru te osigurati međunarodno priznanje naše mlade države. Uspjeli smo zahvaljujući viziji i vodstvu prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana te ogromnoj žrtvi hrvatskih branitelja. To nikad ne smijemo zaboraviti. Veličanstvena pobjeda u Domovinskom ratu omogućila je izgradnju suvremene Hrvatske, zemlje koja demokraciju, mir i slobodu istinski zna cijeniti, upravo jer se za njih itekako mukotrpno izborila", napisao je predsjednik Hrvatskog sabora u čestitki.

Hrvatska se devedesetih godina prošlog stoljeća, istaknuo je, vratila punoj afirmaciji vlastitog i europskog identiteta, kršćanske tradicije i univerzalnih humanističkih vrijednosti, a danas, naglašava Jandroković, puna integriranost u euroatlantske političke, sigurnosne i gospodarske strukture Hrvatsku čini značajno snažnijom državom - u svakom pogledu.

"U izrazito zahtjevnim geopolitičkim okolnostima uspjeli smo ostvariti sve zacrtane strateške ciljeve i tako dodatno osnažiti naš međunarodni položaj. K tome, ti nas dosezi čine bitno spremnijima i sposobnijima odgovoriti na višestruke izazove koje budućnost neizbježno donosi", napomenuo je.

Poručio je i da nam "svijest o temeljima na kojima je sazdana naša domovina može i treba biti poseban poticaj da ju nastavimo graditi kao državu stabilnih institucija i neupitne razine sigurnosti te rasta životnog standarda i kvalitete života za sve."

Istovremeno, naša Hrvatska mora biti mjestom međusobnog uvažavanja i tolerancije te neupitne vladavine prava, poštivanja ljudskih prava i prava manjina, istaknuo je. Dodao je i da "zastupnice i zastupnici u Hrvatskom saboru imaju posebnu odgovornost i obvezu tim ciljevima svakodnevno pridonositi, predano radeći na donošenju kvalitetnih zakona na dobrobit svih građanki i građana Republike Hrvatske" te još jednom uputio čestitku u povodu Dana državnosti.

"Tko ne slavi, iskazuje prijezir"

Plenković je na obilježavanju Dana državnosti prvo čestitao građanima. "Najvažniji praznik, dan koji utjelovljuje višestoljetne težnje hrvatskog naroda za svojom državom. Prošli smo trnovit put, put oslobađanja teritorija, put stvaranja institucija, put međunarodnog pozicioniranja Hrvatske."

Osvrnuo se na Milanovića. "Ako netko ne obilježava Dan državnosti države kojoj je formalno predsjednik, to znači da ne poštuje zakone niti ključne dane i ne treba se čuditi da krši Ustav u vremenu parlamentarnih izbora i ne poštuje temeljne vrednote. Onaj tko dođe i pokaže poštovanje, poštuje hrvatske zakone i ključne dane. Onaj tko ne dolazi i ne poštuje, taj iskazuje prijezir prema ključnim danima koji su zakonom definirani", rekao je.

Plenković se opet hvalio

Ranije je uputio i čestitku u povodu Dana državnosti.

"Drage Hrvatice i Hrvati u domovini i inozemstvu, drage naše sugrađanke i sugrađani, na današnji dan prije 34 godine konstituiran je prvi, demokratski izabrani višestranački sabor. Time je označen početak novog razdoblja u hrvatskoj povijesti, razdoblja u kojem je hrvatski narod, pod vodstvom prvog predsjednika, dr. Franje Tuđmana, preuzeo svoju sudbinu u ruke i krenuo putem stvaranja vlastite moderne i samostalne države.

Ovo je dan kada slavimo našu slobodu i suverenitet. Prisjećamo se s posebnom zahvalnošću hrvatskih branitelja i svih koji su omogućili da ostvarimo pobjedu u obrambenom Domovinskom ratu i da danas živimo u neovisnoj i demokratskoj Hrvatskoj, što su generacije Hrvata i prije nas sanjale.

Kada se danas s odmakom osvrnemo na protekla tri desetljeća, možemo s ponosom reći da smo prošli težak i zahtjevan put u kojem je mnogo toga ostvareno. Hrvatska je danas odgovorna i uvažena članica NATO-a i Europske unije, dio je Schengenskog prostora i europodručja, što je dodatno učvrstilo naš međunarodni položaj, osnažilo gospodarstvo i povećalo sigurnost naših građana. Na putu smo i prema članstvu u Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj, koja okuplja najrazvijenije zemlje svijeta. Suočeni s brojnim globalnim izazovima, od ruske agresije na Ukrajinu, energetske i prehrambene krize, inflatornih pritisaka te sve izraženijih klimatskih promjena, naše članstvo u međunarodnim i regionalnim organizacijama čini nas jačima i otpornijima.

Prioritet nam je nastaviti graditi uspješnu, vitalnu, pravednu, održivu i prosperitetnu Hrvatsku. Domovinu koja pruža jednake šanse svima, koja štiti i promiče ljudska prava i slobode, koja štiti prava nacionalnih manjina, koja je ponosna na svoje kulturno nasljeđe i tradiciju i koja dijeli zajedničke europske vrijednosti slobode, demokracije i zaštite međunarodnog prava.

Hrvatsko gospodarstvo trenutno ostvaruje najveći rast u Europskoj uniji, bilježimo najveći broj zaposlenih i najmanji broj nezaposlenih u povijesti, a osigurali smo značajan rast plaća i mirovina. Sve to potvrđuje opravdanost naših politika i mjera, ali i otpornost hrvatskog gospodarstva i posvećenost hrvatskih radnika unatoč svim krizama s kojima smo se suočili.

Svjesni da je još posla pred nama, nastavljamo raditi na tome da Hrvatska postane još uređenija, pravno sigurnija, prosperitetnija i razvijenija zemlja, u kojoj ćemo posebno voditi računa o najranjivijim sugrađanima. U narednom desetljeću, kroz demografsku revitalizaciju, digitalnu transformaciju, zelenu tranziciju i ulaganja u obrazovanje želimo naše društvo učiniti pripremljenim za izazove koje nam nosi budućnost.

Zajedničkim naporima, međusobnim razumijevanjem i suradnjom možemo postići sve ciljeve koje smo sebi postavili u četvrtom desetljeću hrvatske samostalnosti.

Neka ovaj dan bude ispunjen ponosom, zahvalnošću i optimizmom! Svima vam od srca čestitam Dan državnosti!"

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.