Njonjo: Most je pokrenuo još jednu antivaksersku inicijativu

Foto: S Markova trga / HRT

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković gostovao je na Hrvatskom radiju u emisiji "S Markova trga". Ponovio je premijerove tvrdnje i rekao kako mu se čini da je vladajuća većina postigla dogovor oko novog šefa saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. 

Što se tiče nove vladajuće većine, Jandroković kaže kako mu se čini da su stvari dosta dobro krenule. Govorio je i jučerašnjem koalicijskom sastanku, istaknuvši kako je tamo u vrlo korektnoj atmosferi razmotreno nekoliko pitanja.

Kazao je i kako mu se čini da "svi koji sudjeluju u parlamentarnoj većini razumiju da je ona relativno heterogena". "Imamo tu i predstavnike liberala, predstavnike manjina, imamo sada Domovinski pokret kao stranku koja je nešto desnije od HDZ-a", napomenuo je. 

"DP-ovci kažu da nisu protiv nacionalnih manjina"

"Kada svi zajedno sjednu i krenu razgovarati, onda vrlo brzo uvide da su ponekad razlike i poprilične i da treba imati razumijevanja i za onu drugu stranu. Vjerujem da će ova većina i Vlada uspješno provesti četiri godine za kormilom Hrvatske", nastavio je. 

Osvrnuo se i na izbor novog predsjednika saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Podsjetimo, Domovinski pokret (DP) se usprotivio prijedlogu da Milorad Pupovac dođe na tu poziciju. 

"Predstavnici DP-a rekli su da im je prihvatljivo da to predloži Klub nacionalnih manjina, ali u slučaju da to bude netko iz SDSS-a, da onda neće to podržati, a u slučaju da bude netko od ostalih pet manjinskih predstavnika da će to podržati. Oni kažu da nisu protiv nacionalnih manjina, nego da se radi o političkom principu gdje ne žele suradnju sa SDSS-om", istaknuo je. 

"Za EU izbore treba nam informirani birač"

"Čini mi se da je rasprava baš jučer bila dobro dimenzionirana i da su shvatili jedni druge, tako da nastavljamo dalje i vjerujem da ćemo to pitanje skinuti s dnevnog reda", dodao je. Što se tiče vožnje Stephena Nikole Bartulice u Ferrariju, Jandroković tvrdi da su ljudi iz DP-a prepoznali pogrešku koju je počinio njihov stranački kolega. 

"Bilo je očito da se radi o krivoj procjeni. Sad je taj problem kod njih da ga riješe, ali ne očekujem da će se to odraziti na funkcioniranje vladajuće većine", poručio je. Jandroković smatra kako je slaba izlaznost na Europarlamentarnim izborima posljedica toga što su se građani potrošili na parlamentarnim izborima. 

Naglasio je kako ne voli kritizirati medije, ali da je dio njih banalizirao izbore na način da je u prvi plan stavio plaću eurozastupnika. "Za izbore ovog tipa treba nam informirani birač. To je zadaća i politike, i medija, usudio bih se reći i škola", kazao je. 

"Izaći ćemo s kandidatom za predsjednika kada to bude oportuno"

Komentirao je i izbor ustavnih sudaca. Potvrdio je da je Odbor za Ustav, politički sustav i Poslovnik danas raspisao javni poziv, koji će sutra ili preksutra biti objavljen u Narodnim novinama. Kandidati imaju rok od 30 dana da se jave na taj poziv. Nakon toga slijedi intervju s kandidatima i rasprava u Saboru.

Poručio je kako bi bilo da bude dovoljno odgovornosti, ozbiljnosti i političke zrelosti za dogovor kako bi Ustavni sud mogao normalno funkcionirati. Inače, za izborih ustavnih sudaca potrebna je dvotrećinska većina. 

Osvrnuo se i na predsjedničke izbore. "HDZ će izaći sa svojim kandidatom kada procijeni da je to politički oportuno", najavio je. Istaknuo je kako je važno da predsjednik ne krši Ustav i ne djeluje destabilizirajuće na političke prilike, vjerojatno aludirajući na postupke Zorana Milanovića. 

Što se tiče Mostovog traženja istražnog povjerenstva za rad Stožera civilne zaštite u pandemiji COVID-a, rekao je kako se radi o "još jednoj antivakserskoj inicijativi" i "nastavku demagoške, populističke i antiznanstvene kampanje koju je Most vodio".
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.