Njonjo s kustodom Svete Zemlje razgovarao o Kapeli hrvatskih svetaca u Betlehemu

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković primio je kustoda Svete Zemlje fra Francesca Pattona, a razgovarali su o Kapeli hrvatskih svetaca i blaženika u Betlehemu koja je dovršena prošle godine.

"Sugovornici su razgovarali o Kapeli hrvatskih svetaca i blaženika na Pastirskim poljanama u Betlehemu koje je izgradnja dovršena prošle godine temeljem financijske potpore Republike Hrvatske, na zemljištu koje je ustupila Kustodija Svete zemlje", stoji u priopćenju Hrvatskog sabora.

"Izgradnjom Kapele hrvatskih svetaca i blaženika Hrvatska se uključila u vrijedan globalni kršćanski projekt s ciljem proširenja prihvata posjetitelja i hodočasnika iz cijelog svijeta. Unutrašnjost Kapele prikazuje dio hrvatske povijesti i kulture što će pridonijeti prepoznatljivosti Hrvatske u Svetoj zemlji i svijetu", dodaje se.

Zahvalio Hrvatskoj na Kapeli

Kustod je zahvalio Hrvatskoj zbog Kapele i suglasio se da ona predstavlja snažnu poveznicu između Hrvatske i Svete zemlje.

Kapela još nije svečano otvorena i posvećena zbog trenutnih ratnih okolnosti.

"Obostrano je izražena nada da će uvjeti za to biti što skorije stvoreni", stoji u priopćenju.

Kustod je predsjednika Hrvatskog sabora detaljno izvijestio o iznimno teškom položaju kršćana na Bliskom istoku koji posljedice rata dodatno otežavaju, navodi se u priopćenju Hrvatskog sabora.

Izaslanstvo Kustodije Svete Zemlje posebno je zahvalilo saborskoj zastupnici Marijani Petir na angažmanu u projektu stipendiranja mladih progonjenih kršćana s Bliskog istoka, iz Afrike i Azije. U okviru tog projekta ove akademske godine odobreno je 20 stipendija za studij u Hrvatskoj.

"Završno je predsjednik Hrvatskog sabora istaknuo kako i nadalje mogu računati na potporu Hrvatskog sabora, hrvatske vlade i ostalih državnih institucija u cilju poboljšanja njihova položaja", priopćio je Hrvatski sabor.

Sastanku su nazočili Marijana Petir uz predsjednika sabora, dok su uz fra Pattona bili fra Sandro Tomašević, fra Siniša Srebrenović i ravnatelj Hrvatskoga Caritasa fra Tomislav Glavnik.

Pročitajte više