Njonjo sa sinom letio vladinim avionom. Grmoja: Treba nam pravilnik

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Oporbeni zastupnici ustvrdili su u utorak da je potrebno pravilnikom urediti tko smije letjeti službenim Vladinim zrakoplovom, a potpredsjednik vlade Branko Bačić kazao je da su dužnosnici i prije Gordana Jandrokovića na takva putovanja vodili članove obitelji.

Potpredsjednik vlade Branko Bačić, koji je također išao na utakmicu u Berlin u vladinu izaslanstvu, ustvrdio je da su često visoki državni dužnosnici odlazili na slične sportske priredbe s članom obitelji.

Bačić: Ovo nije prvi slučaj

Koliko sam čuo, napomenuo je, Povjerenstvo je protiv Jandrokovića otvorilo postupak temeljem napisa u medijima, a je li sukladno njihovom Pravilniku o radu, pretpostavljam da jest, jer da nije po Pravilniku, ne bi otvarali postupak.

"Ovo nije prvi slučaj. Znam da su i ranije najviši državni dužnosnici, predsjednici Republike, vlade i sabora odlazili na ovakva putovanja kada bi dobili poziv.

Predsjednik vlade je vodio sina, a predsjednik Republike je vodio suprugu, tako da je uvijek bilo slučajeva kada su najviši dužnosnici na taj način odlazili i koliko znam Povjerenstvo tada nije otvaralo postupke, a sada jest", kazao je Bačić.

Grbin: Trebamo jasno definirati na koji način se ponašati i onda se nakon toga trebamo svi držati

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin podsjetio je da je njegov stranački kolega Željko Jovanović prije desetak godina također bio prozivan zato što je njegov sin s njim išao na Olimpijske igre.

"Na prozivke je dao jedini mogući odgovor - pokazao je uplatnicu koja je pokazala da je on sam platio putovanje za svoje dijete. To je način na koji bi se trebali u takvim situacijama svi mi dužnosnici ponašati. U ovom slučaju mislim da trebamo jasno definirati na koji način se ponašati i onda se nakon toga trebamo svi držati, kao i da se Jandroković i svi drugi dužnosnici trebaju ponašaju u skladu sa zakonom, a ne da ta pravila srozavaju.

Ionako je u ovoj državi doista puno toga srozano i mislim da bi taj trend trebalo preokrenuti, a on se sigurno neće promijeniti ako koristimo javne resurse za privatne svrhe.

Ne smatra spornim da je izaslanstvo otišlo na utakmicu ako je dobilo poziv, ali ističe da je definitivno nužno definirati tko se smije, a tko ne voziti vladinim avionom. Ako se, pak, netko tim avionom netko vozi u privatne svrhe, onda treba odrediti koliko za to treba platiti", rekao je Grbin i dodao da spornim smatra da netko službeni avion koristi u privatne svrhe kao što je to činila kći Ive Sanadera.

Grmoja: Potrebno je pravilnikom urediti tko može letjeti vladinim avionom

Mostov Nikola Grmoja smatra da je potrebno pravilnikom urediti tko može letjeti vladinim zrakoplovom, kako u budućnosti više ne bi bilo ovakvih pitanja i nikakvih problema.

Upitan ima li Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa razloga istraživati Jandrokovićev slučaj, odgovorio je protupitanjem kako Povjerenstvo ima pravo birati koje će predmete otvoriti.

"Znamo da stoje prijave protiv raznih političara i ovisno o tome hoće li tu dobiti nekakve pozitivne poene u javnosti, Povjerenstvo odlučuje hoće li otvoriti ovaj ili onaj slučaj", ocijenio je Grmoja.

Osobno, kaže, dok obnaša svoju dužnost vodi računa o sentimentu nacije i činjenici da dobar dio građana ne može sebi priuštiti odlazak na utakmicu u Njemačku i zato gleda utakmice ovdje u Hrvatskoj.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.