Nobelovac rekao da se tržišta neće oporaviti od Trumpa, Dow Jones sutradan oborio rekord

Foto: Wikimedia Commons/Prolineserver

AMERIČKI burzovni indeks Dow Jones ostvario je rekordan rast nakon pobjede Donalda Trumpa na  predsjedničkim izborima.

Kako javlja Independent, raspoloženje na tržištu dramatično se preokrenulo nakon izbora. Dow već dva dana bilježi rast, a danas je porastao 0.5%. Japanski burzovni indeks porastao je čak 6.7% nakon što je pao 5% dan prije.

Investitori se očito fokusiraju više na Trumpova obećanja o smanjenju poreza i ukidanju birokratske regulative nego na nesigurnost oko međunarodnih trgovinskih sporazuma.

Ironično, američki ekonomist i nobelovac Paul Krugman objavio je na svom blogu komentar u kojem predviđa da se tržišta neće nikad oporaviti od Trumpove pobjede. S neodgovornim i neukim čovjekom na čelu najjačeg svjetskog gospodarstva, u vrijeme dok je svjetsko gospodarstvo još osjetljivo osam godina nakon financijske krize, nova globalna recesija je vrlo vjerojatna, zaključio je Krugman.

U izbornoj noći, činilo se kako burze potvrđuju njegovo predviđanje. Tržišta su "predviđala" pobjedu Clinton pa je Trumpova pobjeda predstavljala značajan šok. Dow je pao za čak 750 bodova te večeri.

Međutim, samo dan nakon Krugmanove objave, Dow je porastao toliko da je u jednom trenutku oborio apsolutni rekord, da bi u vrijeme zatvaranja pao samo nekoliko bodova ispod rekorda, javlja Daily Caller.

Pročitajte više