Nobilo: Obrana ima dokaz da je Polančec htio spasiti Podravku od neprijateljskog preuzimanja

U DANAŠNJEM broju tjednik Nacional donosi dokument iz kojega je vidljivo da je norveška tvrtka Rieber&Son htjela preuzeti Podravku preko tvrtke CAIB koja ima sjedišta u Beču i Zagrebu. Nacional tvrdi kako je tvrtka iz Bergena još 2004. godine u tajnosti pokrenula proces preuzimanja.

Polančec i optuženi bivši dužnosnici Podravke brane se cijelo vrijeme tvrdnjom da su dionice Podravke kupovali upravo kako ne bi tvrtka završila u rukama Norvežana te da su sve znali vrh Vlade i Nadzorni odbor Podravke. Međutim, u optužnici koju je podigao Uskok tvrdi se kako nije bilo nikakvog pokušaja neprijateljskog preuzimanja Podravke.

"Nije točno da je opasnost od neprijateljskog preuzimanja Podravke izmišljena"

Odvjetnik Damira Polančeca Anto Nobilo kazao je za Index kako je istina da obrana raspolaže s navedenim dokumentom. "Na optužnom vijeću taj je dokument uzet u dokazne spise te je postao njihov službeni dio. Ta tvrtka je bila angažirana od Rieber&Sona da kupuje dionice Podravke u više faza do maksimalno 75 posto dionica i taj nalog za otkupljivanje dionica nije povučen za vrijeme svih ovih radnji po kojima se gone Polančec i ostali za navodno preuzimanje Podravke. Taj nalog je bio aktivan", kaže nam Nobilo dodajući kako osnovna teza tužiteljstva da je izmišljena opasnost o neprijateljskom preuzimanju Podravke, nije točna.

Polančecov branjenik nam kaže kako su i dalje u fazi čekanja pripremnog ročišta na kojem će biti određeni svjedoci i dokazi koji idu u postupak, kao i datum glavne rasprave.

Podsjetimo, osmoricu optuženih u aferi Spice sumnjiči da su Podravku oštetili za najmanje 400 milijuna kuna. Uz bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca za malverzacije u Podravci su još optuženi: Darko Marinac, Zdravko Šestak, Josip Pavlović i Saša Romac, vlasnik i direktor splitske tvrtke SMS Srđan Mladinić, suvlasnik varaždinske Fima grupe Milan Horvat te odvjetnik Zoran Marković.

Optuženi su za udruživanje zbog počinjenja kaznenih djela, a tereti ih se i zbog zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganja i poticanja na zlouporabu i protuzakonito posredovanje. Uskok tereti Polančeca da je iskoristio poziciju potpredsjednika Vlade zaduženog za gospodarstvo kao i mjesto ministra gospodarstva, rada i poduzetništva te predsjednika Upravnog odbora HFP-a i zajedno s Marincem i Horvatom povezao ostale okrivljenike kako bi stekli većinski udjel u Podravki i to tvrtkinim novcem. Točnije kreditom OTP banke teškim 34 milijuna eura za kupnju dionica Podravke.

Pročitajte više