Nobilo pisao vrhu HDZ-a i premijerki Kosor: Dođite u moj ured na saslušanje!

ODVJETNIK Damira Polančeca, Anto Nobilo, u petak je članovima predsjedništva HDZ-a uputio poziv na saslušanje u njegovom uredu u Zagrebu. Saslušanje u okviru privatne odvjetničke, odnosno stranačke istrage, moguće je prema novom Zakonu o kaznenom postupku.

Nobilo očekuje HDZ-ove prvake sljedeći tjedan

Nobilo je tako u svoj ured pozvao predsjednicu Vlade Jadranku Kosor, zatim Vladimira Šeksa, Ivana Jarnjaka i Luku Bebića iz predsjedništva HDZ-a. Poziv je upućen i bivšoj ministrici zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marini Matulović Dropulić, šefu NO-a Ine Davoru Šternu, bivšem glasnogovorniku Vlade Ratku Mačeku i HDZ-ovcu Andriji Hebrangu. Saslušanje će se odnositi na slučaj Ina.

"Pozive sam poslao prošli petak, za idući tjedan. Svatko je dobio svoj termin. Mi imamo pravo na privatnu odvjetničku istragu i u skladu s tim držimo da članovi Predsjedništva HDZ-a i Vlade, naročito Jadranka Kosor i Marina Matulović Dropulić imaju važnih saznanja oko slučaja Ina", kazao je u razgovoru za Index Nobilo.

Po zakonu ima pravo na saslušanje

Kako nam je kazao, braniteljski tim ima pravo pozivati građane prema novom ZKP-u, ali se oni na njih ne moraju odazvati, dok u slučaju Uskokovog poziva to nije slučaj. "Hoće li doći ili neće, vidjet ćemo. Ako ne dođi, ispalo bi da ne priznaju ravnopravnost stranaka i kao da ne žele da budu na jedna slobodan način ispitani, odnosno da mogu biti 'kontrolirano' ispitani'", zaključio je Nobilo.

Podsjetimo, nedavno objavljena Power Point prezentacija iz studenog 2008. godine dokazuje kako je, suprotno njihovim navodima, vrh HDZ-a znao kako je Ivo Sanader prepustio Molu upravljanje nad Inom. Prezentacija se odnosila na izdvajanje plinskog biznisa i rješavanje pitanja upravljačkih prava.

Otegotna prezentacija

U prezentaciji se tako i navodi kako je u interesu Mola da može konsolidirati prihode Ine u svojim poslovnim knjigama, što je izvedivo ili kupnjom dodatnih dionica kako bi postao vlasnik više od 50 posto Ine ili većinom glasova u Nadzornom odboru.

Prezentaciju je pripremilo Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva na čelu s tadašnjim ministrom i potpredsjednikom HDZ-ove Vlade Damirom Polančecom koji se tereti za slučaj Ina.

Pročitajte više