NOGOMETAŠ ROY KEANE U BORBI ZA BRITANSKU KNJIGU GODINE

Kontroverzna autobiografija nogometne zvijezde Roya Keanea ušla je u uži izbor za ovogodišnji naslov Knjige godine za koji će se boriti, među ostalima, i s prošlogodišnjim dobitnikom britanske književne nagrade Booker.

Ta knjiga, koju je za kapetana Manchester Uniteda napisao Eamon Dunphy, potakla je prošle godine veliku buru u javnosti jer je Keane priznao da je namjerno ozlijedio igrača suparničkog kluba Manchester City - Alfa Ingea Haalanda.

Zbog javnog priznanja Keane je Nogometnom savezu morao platiti 150 tisuća britanskih funti i imao je zabranu igranja na pet utakmica, javlja BBC.

Već slavna autobiografija uspjela se nominirati u čak dvije kategorije britanske književne nagrade, koju biraju predstavnici izdavaštva i sami čitatelji.

Za naslov Knjige godine Keaneova autobiografija natječe se s prošlogodišnjim dobitnikom Bookera Yannom Martelom i njegovom knjigom ´Life of Pi´ te s knjigom ´Stupid White Man´ Michaela Moorea, koja kritizira američkog predsjednika Busha.

Keane je uvršten i u sekciju biografija, u kojoj su još knjige ´Honest´ Ulrike Jonsson te ´Churchill´ Roya Jenkinsa.

Knjiga ´How To Be A Gardener´ voditelja emisije o vrtlarstvu Alana Titchmarsha natječe se u kategoriji za najbolju ilustriranu knjigu s ´Kylie: La La La´ o australskoj pjevačici Minogue (Kylie Minogue i William Baker) i s knjigom ´Sahara´ Michaela Palina, koja prati BBC-jevu putopisnu seriju.

U kategoriji ostvarenja po kojima je snimljena TV serija ili film su ´Harry Potter i odaja tajni´ J.K. Rowling, ´Jamie´s Kitchen´ kuhara Jamieja Olivera, scenariji TV komedije ´The Office´. Tu su još ´History Of Britain Vol 3´ Simona Schame, Tolkienov ´Gospodar prstenova: Dvije kule´ i ´What Not To Wear´ Trinny Woodall i Susannah Constantine.

Za pisca godine bore se David Attenborough, Donna Tartt, Sarah Waters, pokojni Douglas Adams, Martina Cole i Ian Rankin.

U užem izboru za knjigu godine su još ´Atonement´ Iana McEwana, ´Berlin´ Antonyja Beevora, ´The Shelters of Stone´ Jean M Auela, a biografija ´Murray Walker: Unless I´m Very Much Mistaken´ te ´Serious´ Johna McEnroea i ´The Lunar Men´ Jenny Uglow.

Za nagradu koja se dodjeljuje za najbolju ilustriranu knjigu još se natječu ´Fauna Britannica´ Stefana Buczackija, ´A Life Drawing´ Shirley Hughes, ´Rolling With The Stones´ Billa Wymana.

U konkurenciji za najboljeg novog pisca su Glen David Gold, Hari Kunzru, Garth Nix, Allison Pearson, Eric Schlosser i Alice Sebold.

Glasovanje čitatelja za najbolju knjigu i autora već je otvoreno.

Dodjela nagrada održat će se 24. veljače u londonskom Grosvenor House Hotelu.

Pročitajte više