Nokia će podijeliti do 14.000 otkaza

Ilustracija: EPA

FINSKI telekomunikacijski div Nokia otpustit će između 9000 i 14.000 radnika do kraja 2026. kako bi smanjio troškove. Ova odluka dolazi nakon što je tvrtka izvijestila o padu prodaje od 20% između srpnja i rujna. Tvrtka je loše rezultate objasnila usporavanjem potražnje za 5G opremom na tržištima poput Sjeverne Amerike.

Nokia trenutno ima 86.000 zaposlenih diljem svijeta, a od 2015. ukinula je tisuće radnih mjesta. Priopćili su kako žele smanjiti troškove za između 800 milijuna eura i 1.2 milijarde eura do 2026. godine. Tvrde kako su njihovi klijenti smanjili potrošnju usred visoke inflacije i rasta kamatnih stopa. 

Izvršni direktor Pekka Lundmark je kazao kako će napredak umjetne inteligencije zahtijevati "ulaganja u mreže koje imaju značajno poboljšane mogućnosti". "Međutim, s obzirom na neizvjestan trenutak oporavka tržišta, sada poduzimamo odlučne korake", poručio je, prenosi BBC.

"Rezovi su bili teška odluka"

Dodao je da žele "brzo djelovati" smanjenjem troškova za 400 milijuna eura 2024. i 300 milijuna eura 2025. Naglasio je da usprkos "stalnoj neizvjesnosti" Nokia očekuje "poboljšanje u mrežnom poslovanju" u tekućem kvartalu. Tvrtka je odbila precizirati gdje će se točno smanjiti broj radnih mjesta.

Istaknuli su kako su rezovi bili "teška poslovna odluka", ali su bili "nužan korak za prilagodbu tržišnoj nesigurnosti te zaštitu dugoročne profitabilnosti i konkurentnosti". "Imamo neizmjerno talentirane ljude u Nokiji i podržat ćemo sve na koje se ovaj proces odnosi. Sada započinjemo proces konzultacija o početnim smanjenjima", naveo je glasnogovornik. 

Nokia je nekoć bila najveći proizvođač mobilnih telefona na svijetu, ali nije uspjela predvidjeti rast naprednih telefona sa zaslonom osjetljivim na dodir, kao što su Appleov iPhone i Samsungov Galaxy, te su je konkurenti zbacili s položaja. Nakon što je prodala svoj posao s telefonima Microsoftu, Nokia se koncentrirala na telekomunikacijsku opremu.

Pročitajte više