Nokia u panici: "iPhone nas je uništio"

"TO JE nevjerojatno. Prvi iPhone je izašao 2007, a mi još nemamo ni približno dobar proizvod" , poručio je šef Nokie Stephen Elop u brutalno iskrenom pismu svojim zaposlenicima pozivajući ih da se probude.

Pismo su prvi objavili revni blogeri navučeni na tehnološke teme koji navode i pojedinosti poput one da sadrži oko 1300 riječi, a Nokijinim zaposlenicima, ukratko, poručuje da su - "u banani". 

"Android je na tržištu više od dvije godine, a ovog tjedna nam je preuzeo vodstvo u području smartphonea", alarmira zaposlenike finske kompanije novi šef, koji je na tu poziciju nedavno došao nakon što je dvije godine proveo u Microsoftu.

Autor tehnološkog bloga Endgadget s puno geekovske strasti secira pismo zaposlenicima, jer dosad nije bilo uobičajeno da se superiorna Nokia radnicima obraća ovako crnim tonovima.

"Upravo smo doznali iz više provjerenih izvora da je dopis vjerodostojan, poslan zaposlenicima preko Nokijinog internog servisa. Radi se o najuzbudljivijem dopisu kojeg je jedan direktor ikad poslao radnicima. Umiremo od želje da vidimo kako će Elop zavesti red u Nokiju", komentira bloger.

Kanađanin Elop je prvi Nokijin šef koji nije Finac, a doveden je nakon što je tvrtka u zadnje vrijeme zabilježila ogroman pad dobiti. Kako su prodaju pumpali  višim cijenama uređaja umjesto inovativnim gadgetima, kvartalna dobit im je u 2010. pala za 21 posto. No, čak i kad im kola idu nizbrdo, Nokia još uvijek ostvaruje nevjerojatnih 745 milijuna eura neto dobiti.

Pročitajte više