Norčev odvjetnik: Razmišljam da hrvatsko pravosuđe prijavim Haagu

ŽELJKO OLUJIĆ, odvjetnik Mirka Norca, zbog danas donijete presude kojom je njegov klijent osuđen na sedam godina zatvora, razmišlja da o cijelom sudskom procesu kojeg smatra nezakonitim obavijesti i Međunarodni sud pravde u Haagu.

> Mirko Norac dobio sedam godina zatvora, Ademi oslobođen

"Riječ o 100 posto nezakonitom postupku i to zbog činjeničnog stanja koje je na sudu utvrđeno, ali i zbog povrede prava na obranu Mirka Norca", objasnio je Olujić u razgovoru za Index nastavljajući da je sud odbio uvažiti njihove dokaze. Ujedno je Norcu, kaže, oduzeto pravo na prigovor, kojeg je iznio protiv same optužbe.

"Premda je dopušten, na sudu je rečeno kako prigovor na optužnicu nije dozvoljen. Norac nije iskoristio takvu pravnu mogućnost u Haagu, pa je ima pravo iskoristiti na hrvatskom sudu".

"Ova presuda je protuzakonita jer '93 godine nije bilo kaznenog djela za koje je Norac proglašen krivim. Naime, da nije ništa učinio da spriječi zločine", zaključio je Olujić.

Ademi i njegov odvjetnik bez komentara na Norčevu presudu

Ni Rahim Ademi, koji je danas oslobođen optužbi, ni njegov odvjetnik Čedo Prodanović nisu imali nikakav komentar na presudu za Mirka Norca.

"Ja sam znao da nisam kriv ni za kakav zločin. Zahvaljujem Sudskom vijeću što je donijelo ovakvu odluku. Od '93. sam živio u agoniji i tek sada mogu početi normalno živjeti", rekao je Ademi novinarima nakon izricanja presude te se zahvalio braniteljima i svima koji su mu dali potporu.

Njegova supruga Anita Ademi rekla je kako ovo čeka od '93. godine. "Vjerovala sam u Boga i oslobađajuću presudu. Ovo je jedino pravedno i dokaz je da pravde ipak ima. Vjerovala sam da je sudac Mrčela pravedan", dodala je ona.

Ademijev odvjetnik Čedo Prodanović, koji je zbog ovog slučaja morao odustati od obrane generala Ivana Čermaka u Haagu, izjavio je kako je sretan što to odustajanje nije bilo uzaludno. "Drago mi je da je Ademi oslobođen i vjerujem da će i presuda za Čermaka biti ista."

Ig.M./D.M.
Foto: Index

Pročitajte više