Norodom Sihamoni, Sihanukov sin, novi je kralj Kambodže

PRINC Norodom Sihamoni imenovan je za nasljednika kambodžanskog kralja, svoga oca Norodoma Sihanuka, koji je prošlog tjedna zapanjio abdikacijom, objavilo je u četvrtak devetočlano Vijeće po završetku kratke sjednice.

Izbor je bila očekivana odluka jer je teško zamislivo da se Vijeće suprotstavi volji kralja Sihanuka, a k tomu je Norodom Sihamoni bio jedini kandidat, piše agencija AFP.

Moćni kambodžanski premijer Hun Sen, koji kontrolira Vijeće za izbor kralja u toj zemlji koja je proživjela više od 20 godina rata da bi 1993. postala ustavna monarhija, također je želio da se na tron uspne Norodom Sihamoni.

I princ Norodom Ranariddh, Sihamonijev polubrat, istaknuo je po povratku iz Pekinga gdje se liječi kralj Sihanuk, da su svi članovi Vijeća bili skloni princu Sihamoniju, tijekom 11 godina veleposlaniku pri UNESCO-u.

Princ Sihamoni (51), jedini kraljev sin s njegovom euroazijskom ženom, veći je dio života živio u inozemstvu, školovao se u baletnoj školi i podučavao ples u Parizu, studirao je filmsku umjetnost i gorljivo branio kmersku kulturnu baštinu kao borac protiv pljačke umjetnina.

Slabo je poznat u svojoj domovini u kojoj je 60 godina političkim životom dominirao njegov otac, osebujna ličnost, u narodu obožavana kao polubog.

Agencija Associated press piše da kambodžanska monarhija nije nasljedna te da kralj u načelu ne bira nasljednika. Sihanuk (81), je, međutim, dao do znanja da želi Sihamonija koji ranije nije pokazivao nikakav interes za prijestolje.

Sihanuk je doveo Kambodžu do neovisnosti od Francuske 50-ih godina, no svrgnut je s vlasti udarom 1970., kojim je uspostavljena republika a 1975. je započela tragična vladavina genocidnog pokreta Crvenih kmera pod vodstvom zloglasnog Pola Pota, u kojem je ubijeno oko dva milijuna ljudi.

Kambodža ima oko 13 milijuna ljudi i u njoj su Kmeri većinski (88 posto), uz vijetnamsku i kinesku manjinu.

Sihanuk je prošlog tjedna abdicirao zbog bolesti te pojasnio bi u zemlji, ako bi on umro na prijestolju, zavladao "kaos koji bi bio fatalan za kmersku monarhiju i katastrofa za narod Kambodže koji ne zaslužuje novu veliku nesreću".
Svečanost ustoličenja predviđena je za 29. listopada.

Pročitajte više