Norveška će danas priznati palestinsku državu, pišu norveški mediji

Foto: EPA

Norveška vlada će danas objaviti da priznaje nezavisnu palestinsku državu, izvijestili su javna radiotelevizija NRK i dnevni list Aftenposten, navodeći neimenovane izvore. Norveško ministarstvo vanjskih poslova nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar.

Irska vlada će također danas objaviti priznanje države Palestine, rekao je u utorak izvor upućen u tematiku. Irska, Španjolska, Slovenija i Malta, zemlje članice Europske unije, proteklih tjedana su rekle da namjeravaju priznati Palestinu, tvrdeći da je rješenje o dvije države ključno za dugoročni mir u regiji.

"Ono što se sada događa u Gazi je nepodnošljivo"

Irska vlada je sinoć priopćila kako će premijer Simon Harris u srijedu prijepodne održati konferenciju za novinare, ali nije otkriveno koja će biti tema razgovora.

Harris je prije nekoliko dana najavio kako će Irska priznati palestinsku državu do kraja mjeseca. Premijer je također naglasio kako ne želi vidjeti prekid diplomatskih odnosa s Izraelom kao rezultat poteza koji bi bio vrlo kontroverzan. "Ono što se sada događa u Gazi je nepodnošljivo, a ono što bi se moglo dogoditi u Rafi je nesavjesno i treba prestati", rekao je u nedjelju.

"Irski stav je dosljedan po tom pitanju. Vlada doista namjerava priznati državu Palestinu ovog mjeseca. Očito se nadamo da ćemo to učiniti s nekim drugim zemljama", dodao je. Uz Irsku, neovisnu državu Palestinu uskoro planiraju priznati i Španjolska, Slovenija, te Malta.

Pročitajte više