Norveška kaže da je priznanje Palestine važan dan. Izrael bijesan

Foto: Profimedia

Norveška, jedna od triju europskih država koje danas službeno priznaju Palestinu, pozdravila je "važan dan" i izrazila žaljenje zbog očiglednog izostanka "konstruktivnog angažmana" Izraela.

"Norveška je već više od 30 godina jedna od najvjernijih zagovarateljica postojanja palestinske države", rekao je šef norveške diplomacije Espen Barth Eide.

"Ovo je važan dan"

"Dan kada Norveška službeno priznaje Palestinu kao državu važan je dan za odnose Norveške i Palestine", dodao je.

U sklopu inicijative koordinirane sa Španjolskom i Irskom ta je nordijska zemlja prošle srijede objavila da će u utorak priznati državu Palestinu.

Ova odluka izazvala je gnjev Izraela koji je vidi kao "nagradu" za djelovanje palestinskoga islamističkog pokreta Hamasa u jeku rata u Pojasu Gaze.

Izrael bijesan

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz odmah je najavio konzultacije s izraelskim veleposlanicima u ovim trima državama te je pozvao na razgovor i njihove veleposlanike u Izraelu.

Početkom devedesetih Norveška je bila domaćin prvih izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora koji su rezultirali sporazumom iz Osla, čime su utrti temelji za mirnim rješenjem sukoba između dviju sukobljenih strana.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.