KORONAVIRUS U SVIJETU

Norveška ublažava neke od mjera protiv širenja koronavirusa

Foto: EPA

NORVEŠKA će ukinuti neka od ograničenja uvedena kako bi se spriječilo širenje zaraze novim koronavirusom, najavila je norveška premijerka.

"Zajedno smo virus stavili pod nadzor stoga pomalo možemo otvarati naše društvo", rekla je Erna Solberg na konferenciji za medije.

U ponedjeljak je njen ministar zdravstva, navodeći nisku stopu transmisije bolesti, rekao da je epidemija u Norveškoj "pod nadzorom" .

Nastavlja se s radom od kuće

Norveška je među prvima zatvorila niz privatnih i javnih ustanova kako bi zaustavila širenje covida-19, izazvavši pad gospodarstva i otpuštanje stotine tisuća radnika.

Trenutne restrikcije, na snazi do 13. travnja, uključuju zatvaranje dječjih vrtića i škola, odbijanje ulaska strancima koji ne žive i rade u Norveškoj te zabranu odlaska u kuće za odmor.

Dječji vrtići ponovno će se otvoriti između 20. i 27. travnja, škole od prvog do četvrtog razreda 27. travnja, a Norvežani će u svoje vikendice moći od 20. travnja.

Istovremeno će se morati nastaviti s radom od kuće, a građani će se na "dugo vrijeme" morati naviknuti na mjere protiv zaraze, rekla je Solberg.

Pročitajte više