Norveška zatvara granice za ruske turiste

Foto: EPA

Norveška je danas najavila da će uskoro zatvoriti granice za ruske turiste, čime će im biti uskraćen izravni pristup šengenskom prostoru. Iako joj nije članica, Norveška ovime slijedi primjer EU-a, koja je poduzela sličnu mjeru nakon ruske invazije na Ukrajinu. Ta skandinavska zemlja s Rusijom dijeli 198 km kopnene granice na Arktiku.

"Odluka o pooštravanju pravila ulaska u skladu je s pristupom Norveške da stoji uz svoje saveznike i partnere u odgovoru na rusku nezakonitu agresiju na Ukrajinu", izjavila je ministrica pravosuđa Emilie Enger Mehl. Norveška, članica NATO-a, gotovo je prestala izdavati turističke vize ruskim državljanima od proljeća 2022.

Postoje iznimke

Samo nositelji dugoročne vize izdane prije tog datuma ili oni koji imaju vizu koju je izdala neka druga država šengenskog prostora mogli su prijeći granični prijelaz Storskog-Boris Gleb, jedini kopneni prijelaz između dviju zemalja. Od 29. svibnja bit će im zabranjen ulazak u Norvešku. 

Predviđene su iznimke, priopćilo je ministarstvo, posebno za ruske državljane koji posjećuju članove uže obitelji koji žive u Norveškoj i one koji rade ili studiraju u toj zemlji ili drugim državama šengenskog prostora. Iako nije članica EU, Norveška je s njom blisko povezana i usvojila je gotovo sve sankcije koje je Bruxelles uveo protiv Rusije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.