Norveški obavještajci: Rusi raspoređuju brodove s nuklearnim oružjem u Baltičkom moru

Ilustracija: EPA

NORVEŠKA obavještajna služba u svom godišnjem izvješću tvrdi da je Rusija počela raspoređivati taktičke brodove s nuklearnim oružjem u Baltičkom moru prvi put u posljednjih 30 godina. "Ključni dio nuklearnog potencijala nalazi se na podmornicama i površinskim brodovima Sjeverne flote", istaknuli su norveški obavještajci.

Dodaju da su ratni brodovi Sjeverne flote redovito izlazili na more s nuklearnim oružjem tijekom ere Hladnog rata, ali kako je ovo prvi put da je moderna Rusija učinila isto, prenosi Politico

Ne isključuju potencijalnu eskalaciju

Iako Rusija također ima podmorničke sposobnosti, protusatelitsko oružje i kibernetičke sposobnosti koje bi mogle ugroziti Norvešku i vojni savez NATO-a, taktičko nuklearno oružje je "posebno ozbiljna prijetnja u nekoliko operativnih scenarija u koje bi zemlje NATO-a mogle biti uključene", stoji u izvješću.

Iz norveške obavještajne službe također su napomenuli da se ne može isključiti eskalacija lokaliziranog rata u širi sukob koji bi uključivao Sjedinjene Države, NATO i Norvešku. Obavještajci su ocijenili da će Rusija održavati, modernizirati i razvijati svoj nuklearni arsenal, ali ipak u nadolazećim godinama ne očekuju značajnije promjene u ruskoj nuklearnoj doktrini.

Pročitajte više