Norveški znanstvenici: Naše otkriće mijenja povijest epidemije korone u svijetu

Ilustracija: Shutterstock

PRVI službeni slučaj koronavirusa u Europi otkriven je 24. siječnja 2020. u Francuskoj. U Norveškoj je virus prvi put službeno potvrđen u Tromsøu 24. veljače.

Međutim, tražeći antitijela u pohranjenim uzorcima krvi, istraživači iz Sveučilišne bolnice Akershus (Ahus) pronašli su prvi pozitivan rezultat već u prosincu 2019. - istog mjeseca kada je virus prvi put otkriven u Kini.

"Ovo je bilo jako iznenađujuće. Pregledali smo uzorke krvi do prosinca kako bismo bili potpuno sigurni da idemo dovoljno daleko u prošlost, ali nismo očekivali da ćemo tako rano pronaći pozitivan rezultat", kaže voditeljica projekta Anne Eskild.

Kako su došli do ovih nalaza?

Sveučilišna bolnica Akershus uzela je uzorke krvi svih trudnica u prvom tromjesečju u razdoblju od prosinca 2019. do prosinca 2020. U sklopu skrbi o trudnoći u Norveškoj uzimaju se uzorci krvi svih trudnica radi provjere na sifilis. Svi uzorci se pohranjuju u svrhu praćenja potencijalnih zaraznih bolesti.

"Vjerojatno je malo drugih zemalja koje imaju pristup pohranjenim uzorcima krvi na populacijskoj razini pa stoga postoji malo ili nimalo drugih retrospektivnih studija", kaže Anne Eskild.

Istraživačkoj skupini omogućen je pristup anonimnom testiranju uzoraka na temelju Zakona o kontroli infekcija. Mjesečno je oko 500 uzoraka testirano na antitijela na covid, a jedan pozitivan rezultat pronađen je u prosincu 2019., dva u siječnju 2020. i jedan u veljači i ožujku, objavili su stručnjaci.

Od ukupno 6020 pregledanih žena u cijelom razdoblju, kod 98 žena otkrivena su antitijela. "Mora se uzeti u obzir da se može dogoditi određeni udio lažno pozitivnih rezultata, no znanstvenici zaključuju da nalazi ukazuju da je virus u Norveškoj cirkulirao već 2019. godine", navodi se u izvještaju.

Vjerojatno zaražena u inozemstvu

Nema sustavnih podataka o tome tko su žene koje su imale infekciju i jesu li imale simptome, ali se može vidjeti da su žene koje su imale protutijela prije ožujka 2020. rođene u Norveškoj, istočnoj Europi, Africi ili na Bliskom istoku.

"Mnogo je indicija da su zaražene ili u drugim dijelovima svijeta ili preko rođaka koji su bili izvan Norveške, kaže Eskild, koja smatra da nalazi ukazuju na to da se zaraza možda proširila svijetom mnogo ranije nego što smo mislili.

Prvi potvrđeni slučajevi u svijetu datiraju iz prosinca 2019., a otkriveni su u Wuhanu.

"Naše otkriće mijenja povijest epidemije korone, kako u Norveškoj tako i u svijetu", kaže Eskild.

Pročitajte više

 

Pročitajte više