Nova afera Andrije Hebranga: Ministar s Babićevim sindikatom potpisao nezakoniti ugovor

MINISTAR Hebrang potpisao je s Babićevim sindikatom zdravstva nezakoniti strukovni ugovor, prema kojem bi liječničke plaće prilično narasle. Nezakoniti ugovor liječnicima bi nekoliko puta uvećao naknade za rad u dežurstvima i blagdanima, dok bi medicinske sestre i tehničari ostali uskraćeni za iste.

Prema informacijama do kojih je došao Novi list, Hrvatski liječnički sindikat, na čijem je čelu Ivica Babić, i Andrija Hebrang, ministar zdravstva tajno su potpisali strukovni kolektivni ugovor za liječničku i stomatološku djelatnost.

Babić i Hebrang obmanuli su članove pregovaračkog odbora u zdravstvu – tri zdravstvena sindikata, ali i novinare i cijelu javnost tvrdeći da potpisuju jedno, a potpisali su nešto sasvim drugo. Naime, Babić i Hebrang su tvrdili  da potpisuju samo dodatak granskom kolektivnom ugovoru kojim se regulira pitanje dodatka na odgovornost u iznosu od 10 posto na plaću. Međutim, dodatak za liječničku odgovornost ne regulira se dodatkom granskom kolektivnom ugovoru, već 57. člankom strukovnog kolektivnog ugovora.

Kako doznaje riječki dnevnik, Babić je prevarom dobio strukovni ugovor koji ne regulira neke specifičnosti službe, kao što se tvrdilo, već prava i obveze liječnika. Koliko će on koštati porezne obveznike, za sada se pouzdano ne zna.

Nezakoniti dokumet omogućava da se dežurstva liječnika kumulativno obračunavaju, što znači da će dobiti višestruko uvećanu "nadnicu“ u odnosu na medicinske sestre i tehničare koji dežuraju s njima. Također bi liječnicima višestruko bio uvećan dodatk za rad blagdanom. Prema potpisanom strukovnom kolektivnom ugovoru liječnici bi imali pravo na 39 godišnjeg odmora, dok bi ostali zaposlenici imali 30 dana. Iako se tvrdilo da dodatak za odgovornost od 10 posto neće ući u osnovnu plaću, dokument pokazuje da hoće, što će omogućiti veliki rast liječničkih plaća.

Vera Babić, državna tajnica za rad u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva tvrdi da se potpisani dokument teško može uklopiti u naš radno-pravni sustav. Babić nije željela komentirati sporni ugovor, no potvrdila je da on nije ono što je bilo dogovarano.

Dušanka Marinković-Drača, pravna savjetnica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske kaže da se radi o ništavnom pravnom aktu. Podsjeća kako je dokument potpisan suprotno zaključku Gospodarsko-socijalnog vijeća i stavu svih sindikalnih središnjica u zemlji.

Predsjednica Samostalnog sindikata u zdravstvu Spomenka Avberšek nazvala je potpisivanje dokumenta svinjarijom, istaknuvši da će tražiti povlačenje tog dokumenta i sindikalnog granskog ugovora. Najavila je da će sa slučajem upoznati cijelu međunarodnu sindikalnu scenu te pokrenuti tužbe.

Pročitajte više