Nova britanska premijerka odobrila bi nuklearni napad, prva je koja je to izravno rekla

Foto: Hina, 123rf

NOVA britanska premijerka Theresa May dala je vrlo izravan odgovor vezano za pitanje obnove britanskog nuklearnog programa Trident. Britanski mediji pišu kako mnogi spekuliraju da se radi potezu vlade, čiji je jedini cilj privući pažnju na sve veći raskol između šefa laburista Jeremyja Corbyna i većina zastupnika laburista u britanskom parlamentu.


Pitanje o nuklearnom napadu, na koje je May odgovorila, postavio je zastupnik škotskog SNP-a, George Kerevan.

"Jeste li spremni odobriti nuklearni napad koji bi ubio stotine tisuća muškaraca, žena i djece", na što je May odgovorila s "da" te dodala kako je smisao nuklearnog programa kao sredstva za odvraćanje, da je neprijatelj svjestan da ste ga spremni i upotrijebiti.

"Odbaciti britansko nuklearno oružje bio bi čin velike neodgovornosti", dodala je te prozvala protivnike sustava Trident da su prvi u obrani neprijatelja Velike Britanije.

Prva koja je izravno odgovorila na pitanje o nuklearnom napadu

May je prva britanska premijerka koja je ovako direktno odgovorila na pitanje o nuklearnom oružju i korištenju istog. Njezini prethodnici odgovor na to pitanje su izbjegavali.  Sir Geoffrey Howe, koji je bio ministar vanjskih poslova tijekom Hladnog rata, jednom je prilikom izjavio kako je to pitanje na koje niti jedan premijer ne bi trebao izravno odgovoriti.

May je znala da će Corbyn iznijeti svoje mišljenje, koje je suprotno njezinom, što je on i učinio.

"Neću donositi odluku koja će ubiti milijune nevinih ljudi. Ne vjerujem da je prijetnja masovnim ubojstvom legitiman način ophođenja u međunarodnim odnosima", rekao je Corbyn.

Odluku o glasovanju za obnovu sustava Trident postavio je  bivši premijer David Cameron, koji je sjedio tri reda iza Therese May, a na njenu izjavu nije imao komentar.

Sustav Trident je uvela "Željezna Lady" Margaret Thatcher, kupivši ga od SAD, kao posljednju liniju obrane protiv zemalja propalog Varšavskog pakta.

Pročitajte više