Nova katastrofa: Promet izgubio spor sa Slovencima, moraju platiti 42 milijuna kuna

Foto: Google street view

SPLITSKI Promet izgubio je spor sa slovenskim A-Cosmosom za devet autobusa koje su početkom 90-ih nastavili koristiti nakon otplate leasinga, a nisu ih otkupili. Slovencima sada moraju platiti 8 i pol milijuna kuna s kamatama, što izađe oko 42 milijuna kuna.

Usto, odvjetniku Željku Lubini, moraju predati tih devet autobusa, i to u potpuno ispravnom tehničkom stanju. Ako ih nema, što ne bi bilo čudo s obzirom da su stari 25 godina, morat će ga nekako obeštetiti. Lubina je autobuse otkupio 1998. godine i tužio je Promet na 26 milijuna kuna s kamatama, ali je odbijen. 

Visoki trgovački sud dosudio Slovencima milijun i pol kuna glavnice više

Presuda je pravomoćna, Promet može tražiti reviziju, ali ona ne odgađa izvršenje.

Splitski Trgovački sud nepravomoćno je Slovencima dosudio 7 milijuna kuna plus kamate, a Visoki trgovački sud povisio je glavnicu na nešto više od osam i pol milijuna kuna. I kamate su drugačije obračunate, što je povisilo konačni iznos.

Promet ostaje bez zemljišta u Hercegovačkoj i Sukoišanskoj?

Kronični gubitaš Promet tolikog novca zasigurno nema na računu, a A-Cosmos uknjižio se na nekretnine u Sukoišanskoj i Hercegovačkoj ulici upravo radi osiguranja naplate potraživanja pa je idući korak ovrha i prodaja tih nekretnina, koje trenutno nisu građevne, ali bi vrlo lako mogle postati.

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar odbio je inače prihvatiti nagodbu sa A-Cosmosom koja je bila 10 milijuna kuna jeftinija, a bila je pružena i mogućnost da se iznos razbije na četiri godine otplate.

 

Pročitajte više