Nova optužnica protiv Mirka Šarovića

SUD Bosne i Hercegovine potvrdio je novu optužnicu protiv nekadašnjeg člana Predsjedništva BiH Mirka Šarovića, priopćeno je u srijedu iz sjedišta suda u Sarajevu.

Nova optužnica državnog tužiteljstva Šarovića tereti za kazneno djelo davanja lažnog iskaza pri poticanju u kaznenom postupku.

U vezi s ovim djelom optužnica je podnesena i protiv Milana Despotovića kojega se tereti za davanje lažnog iskaza u kaznenom postupku.

Bivši srpski član Predsjedništva BiH u zatvoru je od 2005. godine a pred sudom BiH u tijeku je postupak po tužbi kojom ga se tereti za pronevjere novca i zloporabu službenog položaja povezane s poslovanjem Privredne banke u Istočnom Sarajevu.

Prvooptuženi u ovom slučaju je ratni ministar pravosuđa u vladi bosanskih Srba Momčilo Mandić.

Njega se tereti da je kao vlasnik Privredne banke protuzakonitim pozajmicama financirao rad Srpske demokratske stranke (SDS) a Tužiteljstvo nastoji dokazati da je dio tog novca iskorišten i za skrivanje haških optuženika, prije svega Radovana Karadžića.

Po novoj optužnici Šarović je kriv jer je tijekom boravka u zatvoru u Doboju u veljači ove godine uz pomoć jednog posjetitelja uputio pismo potencijalnom svjedoku tražeći od njega da prikrije dokaze i pred sudom da lažni iskaz.

Pismo je Šarović poslao uz pomoć Despotovića koji je tada u zatvoru radio kao čuvar a tijekom istrage koja je slijedila lažno je izjavio da ne zna ništa o slanju pisama svjedocima.

U postupku koji je u tijeku pred Sudom BiH uz Šarovića i Mandića optuženi su i Milorad Govedarica te Milovan Cicko Bjelica, nekadašnji visoki dužnosnici SDS-a.

Pročitajte više