NOVA OTKRIĆA O CIVILIZACIJI ANDSKOG NARODA TIWANAKU

Predmeti od keramike koje su finski arheolozi otkrili u Boliviji bacaju novo svjetlo na slabo poznatu civilizaciju naroda Tiwanaku, kazano je u srijedu na sveučilištu u Helsinkiju.

"Otkriće dokazuje da su pripadnici naroda Tiwanaku u andskom području radili predmete od keramike najveće kvalitete, uključujući vrlo realistične portrete zahvaljujući kojima znamo kako su izgledali", rekao je Martti Paerssinen, profesor koji je vodio iskapanja.

Narod Tiwanaku nastanio se na bolivijskoj obali jezera Titicaca oko 400. godine prije Krista. Svoje administrativno središte, grad Tiwanaku, izgradili su između 300. i 500. godine nove ere, a njihov utjecaj u regiji nastavio je rasti još nekoliko stoljeća.

Naše znanje o tom narodu ipak je ograničeno jer nije ostavio pisane tragove, a njegova je kultura nestala u 11. stoljeću.

Glavni grad naroda Tiwanaku, smješten oko 75 kilometara zapadno od La Paza, najvažnije je arheološko nalazište u Boliviji.

Sveučilište u Helsinkiju iskapanja na tom nalazištu organizira već 15 godina, u suradnji s bolivijskim arheolozima.

Prošlog ljeta skupina arheologa otkrila je više od 300 kilograma keramičkih predmeta koji potječu iz razdoblja između 850. i 1050. godine.

(Hina) xzt ydv

Pročitajte više