Nova prijetnja SAD-u: Klimatske promjene

U IZVJEŠĆU američkoga kongresa naslova "Četverogodišnji obrambeni pregled", upisana je nova prijetnja nacionalnoj sigurnosti SAD-a. Globalno zatopljenje od sada je i službena prijetnja koju će planeri iz Pentagona uvrstiti među prioritete u zaštiti nacionalne sigurnosti. Proglašenje klimatskih promjena nacionalnom prijetnjom, dogodilo se nakon osnivanja Centra za istraživanje klimatskih promjena pri CIA-i.

Prema riječima Amande Dory, zamjenice pomoćnika američkoga ministra obrane za strategiju, prognoze Amerikance uvjeravaju da će "vremenske nepogode u budućnosti dobiti na intenzitetu, a možda i na učestalosti", prenosi NPR.

Uvrštenje klimatskih promjena na listu prijetnji nacionalnoj sigurnosti, za američke službe znači stanje pripravnost za eventualne probleme. "Amerikanci očekuju da vojska ima plan za najgore", izjavio je viceadmiral Lee Gunn, predsjednik Projekta američke sigurnosti.

Pentagonovi planeri najviše se brinu zbog topljenja ledene mase planinskog masiva Himalaja. Topljenje rijeka koje hrane himalajski ledenjaci, prvo bi poplavilo nizinska područja a potom bi presušile, s nestankom tih ledenjaka. To bi ugrozilo desetine milijuna ljudi u nizinama Bangladeša, izazvalo masovne migracije, a zatim i ratove, procjenjuju vojni stručnjaci iz SAD-a i s indijskog potkontinenta.

Pročitajte više