Nova rupa u zakonu: Harača oslobođeni i menadžeri s ugovorenim neto plaćama!

KRIZNI porez Jadranke Kosor pred novim je izazovom. Izuzeće samostalnih djelatnosti, odnosno oslobađanje stotinjak tisuća dobrostojećih građana nije bio jednini propust harača. Famozni krizni porez neće morati plaćati niti menadžeri kojima su u ugovorima plaće navedene u neto iznosima!

Ovaj najnoviji propust otkrio je Poslovni dnevnik, a upitno je ima li u zakonu još koja rupa koju će oni vičniji pravnim začkoljicama znati iskoristiti. No, vrhunac apsurda je taj što će, u slučaju menadžera kojima u ugovorima stoji plaća u neto iznosu, krizni porez umjesto njih morati plaćati njihovi poslodavci! A kako se takvi ugovori s menadžerima vrlo često sklapaju u državnim firmama, ispada da će Vlada krizni porez plaćati - sama sebi.

Menadžeri kojima je plaća ugovorena u bruto iznosu harača neće biti oslobođeni. Vladi ne pomaže niti činjenica da je od 2003. godine i tadašnjih izmjena Zakona o radu zabranjeno ugovarati plaće u neto iznosu. To se i dalje radi, prije svega u državnim firmama, koje su time u prekršaju, ali ih nitko ne sankcionira.

Pročitajte više