Nova šefica Europske komisije: Šok Brexita je osnažio Europsku uniju

Foto: EPA

BUDUĆA predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen ocijenila je u petak da je "šok Brexita osnažio" Europsku uniju.

"Koliko se god paradoksalno činilo, šok Brexita je osnažio našu uniju. Ne samo da pokazuje što predstavlja napuštanje EU već i što svaka zemlja dobiva kao dio Europske unije", rekla je njemačka dužnosnica u Berlinu uoči proslave 30. obljetnice pada Berlinskog zida.

"Iskustvo Brexita podsjetilo je mnoge koji sumnjaju u EU na koristi koje mogu imati iz tog saveza", inzistirala je bivša ministrica obrane kancelarke Angele Merkel.

"Bez obzira koliko smo različiti, 27 zemalja EU-e sudjeluje zajedno u pregovorima o Brexitu", naglasila je.

Trenutačne teškoće u vezi uvjeta izlaska Velike Britanije iz Europske unije paralizirale su i podijelile zemlju nakon što su se Britanci 2016. izjasnili za izlazak iz Unije te je Brexit već tri puta bio odgođen.

Prijevremeni parlamentarni izbori trebali bi se održati 12. prosinca za izlazak iz EU-a koji je predviđen krajem siječnja.

Pregovori o izlasku iz EU-a su dugo zapinjali na pitanju granice između Irske i Ujedinjenog Kraljevstva da bi konačno bio postignut kompromis koji još nije usvojen u britanskom parlamentu.

Pročitajte više