Nova teorija o pogibiji poljskog predsjednika: Zrakoplov Lecha Kaczynskog namjerno je srušen

VIŠE OD mjesec i pol nakon pogibije poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog i kompletnog državnog vrha u zrakoplovno nesreći u Rusiji nagađanja o uzrocima nesreće se ne smiruju, gotovo svakog dana u javnost izlazi nova teorija, a najnovija govori kako postoje dokazi da je poljski predsjednik ubijen.

Uz već nekoliko dana staru teoriju o tome kako je u pilotskoj kabini u trenutku rušenja zrakoplova bio zapovjednik zračnih snaga general Andrzej Blasik, koju je prošloga tjedna iznio šef poljske istražne komisije Edmund Klich, ruska istražna komisija je objavila kako je prilikom pregleda crnih kutija ustanovljeno da je pomoćni pilot na visini od svega 80 metara od glavnog pilota  zahtijevao da odustane od slijetanja i da ponovno podigne avion, no da glavni pilot na taj zahtjev uopće nije reagirao.
  
Iz još jednog podatka koji je također izuzet iz crne kutije, onog koji navodi da je poljski zrakoplov tipa TU-154 praktički do posljednjeg trenutka letio uz pomoć automatskog pilota, ruski istražitelji zaključuju da je avion u kojem se vozio poljski predsjednik namjerno srušen, odnosno da su predsjednik Kaczynski i čitav poljski državni vrh namjerno likvidirani.

Poljski mediji tvrde: Avion je srušen namjernim ometanjem GPS-a

U tumačenju toga podatka, kako prenose poljski mediji, navodi se da automatski pilot, odnosno računalo, upravlja zrakoplovom na osnovu podataka koje mu prosljeđuje GPS.  Mediji pak tvrde da je GPS zrakoplova poljskog predsjednika namjerno bio ometan, te da je stoga računalu slao pogrešne podatke. Proces svjesnog ometanja GPS sustava zrakoplova poznat je u svijetu i često se koristi u obrani važnih vojnih ili strateških objekata.   

U slučaju ometanja satelitski se signal GPS-u šalje sa određenim zakašnjenjem, pa ga uređaj pogrešno čita i automatskom pilotu, odnosno zrakoplovnom računalu šalje pogrešne podatke o visini na kojoj se letjelica nalazi. Podatak o pogrešnom očitanju visine objašnjava pogrešno reagiranje pilota. Poljski mediji navode kako će ruski istražni tim uskoro Poljskoj predati kopije crnih kutija, u kojima bi se definitivno trebala naći potvrda ovakvim radikalnim tvrdnjama.

No stranke oporbe otvoreno sumnjaju da bi Rusija vrlo lako mogla falsificirati, odnosno prikriti eventualne tragove koji bi posvjedočili o namjernom ometanju GPS-a poljskog zrakoplova. Oni stoga traže da se Poljskoj uruče originalne crne kutije, a ne njihove kopije.

Pročitajte više