Nova teorija o sabotaži Sjevernog toka: "Možda su stavili eksploziv tijekom gradnje"

Foto: EPA

RUSIJA je možda prošle godine ugradila eksploziv u plinovode Sjevernog toka tijekom završetka njihove izgradnje, rekao je bivši čelnik ukrajinske državne naftne tvrtke.

Nakon što se švicarski izvođač povukao zbog američkih sankcija, Gazprom je poslao svoje građevinske brodove kako bi dovršio radove na završnoj dionici plinovoda oko danskog otoka Bornholm. Nedavne eksplozije koje su izazvale curenje u najmanje tri od četiri cjevovoda dogodile su se u blizini mjesta na kojem su se odvijali ovi građevinski radovi.

"Mnogi od ovih tipova su bivši KGB-ovci"

Zadnjih dana sve se više govori da bi iza ove sabotaže mogla stajati Rusija. A Andrij Koboljev (44), direktor Naftogaza do 2021., rekao je za Telegraph da je tako nešto mogla izvesti pomoću eksplozivnih naprava postavljenih prilikom izgradnje kao svojevrsne mjere osiguranja.

Rekao je da je u sovjetsko vrijeme bila uobičajena praksa da se u ključnu infrastrukturu ugradi eksploziv u slučaju da objekt dođe u neprijateljske ruke.

"S obzirom na to da su mnogi od ovih tipova bivši KGB-ovci, ne bi me začudilo da su to koristili kao neki standard", rekao je Koboljev.

"Čak i u Ukrajini imamo takve senzore"

Dodao je da su svi plinovodi i naftovodi opremljeni visokoosjetljivim senzorima koji mogu detektirati bilo kakve smetnje u cjevovodu.

"Čak i u Ukrajini imamo takve senzore. Gazprom je sigurno sa svim tim novcem instalirao još one osjetljivije na Sjevernom toku 2. Barem dovoljno osjetljive da pruže odgovore na pitanja koja sada postavljamo", kazao je bivši direktor Naftogaza

"Ne vjerujem da je Rusija postavila eksplozive na bilo koju drugu infrastrukturu ključnu za zapadnu Europu, posljedice bi bile previše bolne", dodao je.

Pročitajte više