Nova vlada RS izabrana pod sjenom kupnje glasova

Okružno tužiteljstvo u Banjoj Luci u srijedu je potvrdilo da je pokrenuta istraga o navodnoj kupnji zastupničkih glasova za izbor vlade premijera Pere Bukejlovića za koju je u utorak glasovalo 46 od 83 zastupnika u parlamentu Republike Srpske (RS). L

Istraga bi trebala utvrditi je li neki od tih glasova kupljen. Zastupnik Drago Kalabić je prije nekoliko dana izjavio za Radio-televiziji RS da su mu neke utjecajne osobe nudile 50 tisuća eura ako da svoj glas za novu vladu.

Temeljem te izjave Helsinški odbor za ljudska prava zatražio je od Okružnog tužiteljstva otvaranje istrage kako bi se otkrio počinitelj kaznenog djela pokušaja davanja mita odnosno posredovanja u takvu pokušaju.

O pokušajima kupnje glasova zastupnika za izbor nove Vlade RS javno su govorili i čelnici nekih oporbenih stranaka.

Predsjednik Saveza neovisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je primjerice da su pojedinim članovima te najveće oporbene stranke stanoviti emisari nudili "od kamiona drvne građe, preko novca, do atraktivnih položaja u vlasti".

Sa ili bez kupljenih glasova, o čemu bi istinu trebala utvrditi istraga, vlada premijera Bukejlovića stupila je na dužnost. Vlada ima 16 ministara od kojih je osam srpske nacionalnosti, pet Bošnjaka i troje Hrvata.

U novoj vladi su četiri ministra iz prijašnje vlade premijera Dragana Mikerevića, ministar unutarnjih poslova Darko Matijašević, obrane Milovan Stanković, ministar za izbjegle i raseljene Jasmin Samardžić i ministar trgovine i turizma Boris Gašpar.

U novoj vladi je troje Hrvata, a to su ministrica uprave i lokalne samouprave Zdenka Abazagić, ministar zdravlja i socijalne skrbi Ivo Komljenović i ministar Boris Gašpar.



(Hina) xspod ybs

Pročitajte više