NOVA VLADA U FINSKOJ VJEROJATNO U UTORAK

Nova vlada u Finskoj vjerojatno će biti imenovana u utorak, a dužnost premijera trebao bi preuzeti aktualni ministar obrane Matti Vanhanen, umjesto premijerke Anneli Jaatteenmaki, koja je dala ostavku prošloga tjedna nakon skandala s tajnim dokumentima. L



"Vjerojatno će sutra poslijepodne na sjednici parlamenta biti izabran novi finski premijer", rekao je u ponedjeljak tajnik Stranke centra Eero Lankia.

Anneli Jaatteenmaki prva je žena na mjestu premijera u Finskoj. Prošle srijede morala je dati ostavku zbog optužbi da je lagala o traženju i korištenju tajnih informacija iz finsko-američkih razgovora o Iraku kako bi si pomogla u pobjedi na parlamentarnim izborima u ožujku.

Jaatteenmaki je opovrgavala optužbe čak i nakon što je dala ostavku, ponavljajući da nikad nije tražila neki tajni dokument.

Dvije finske najveće stranke, Stranka centra i Socijaldemokratska stranka, već su signalizirale da su spremne zajedno oformiti novu vladu. Treća koalicijska stranka vjerojatno će biti Švedska narodna stranka, koja predstavlja švedsku manjinu u Finskoj.

Pročitajte više