Novak je znao da je ubio Glavana, suvozačici zabranio da pozove policiju

FOTOGRAF Mario Novak koji je 13. srpnja, oko pola sata iza ponoći, svojim automobilom na Zagrebačkoj cesti u Varaždinu usmrtio poznatog glazbenog kritičara Darka Glavana, otklonio je svaku sumnju u to da je bio svjestan što je učinio - priznao je kako su on i njegova suvozačica P. nakon nesreće izašli iz automobila, a on je prepoznao Glavana i pobjegao kad je shvatio da ga je ubio.

> Novak pregazio Glavana pa na Facebooku objavljivao fotografije sa Santaninog koncerta

> Na Mirogoju pokopan Darko Glavan

> Marija Novak: Moj sin Mario nije ni znao da je autom udario Darka Glavana!

> Novaka policiji prijavila suvozačica, a sad bi trebala ispričati i sve o okolnostima Glavanove smrti?

"Jedino čega se sjećam bilo je lice. Ali, kako je došao s lijeve strane auta bilo je nekako bočno. Nije napravio nikakvu gestu, grimasu, nije ispustio nikakav zvuk. Naprosto, kao kad vozite kroz šumu i odjednom se pred vama stvori jelen. Ali, to je bio čovjek. Nisam ga primijetio jer sam bio skoncentriran više na cestu ispred sebe i na desnu stranu jer sam očekivao bicikliste, čak i one koji se kako se to kod nas kaže `u red pelaju`, dakle jedan kraj drugog. Ususret meni iz suprotnog smjera prošla su dva vozila koja su me malo i zaslijepila. U tom trenutku P. je vrisnula, ja nisam skidao pogled sa ceste. Istovremeno uočio sam lice tog čovjeka. Bio je tamno obučen. Uslijedio je udarac, pao mi je na haubu i nestao iz vidnog polja", ispričao je Novak za Jutarnji list.

"Osjećao sam se kao da mi se cijeli svijet okrenuo naopako"

"Nastojao sam zadržati kontrolu nad vozilom. Zaustavio sam se, trebalo mi je možda 30-40 metara, upalio sva četiri žmigavca. Ja i moja suvozačica smo izišli van. Čovjek je ležao nekako poprijeko ceste. S obzirom da sam ga udario bočno bio je iza mog automobila. Nije disao. Ona je rekla: `Čovjek je mrtav!`. Bila je sva izvan sebe i rekao sam joj da ode u auto. U tom trenutku kad sam mu prišao bliže i opipao bilo jedan ga je automobil osvijetlio i tada sam prepoznao Glavana. To me dodatno šokiralo. Nije bilo automobila, svi su otišli. Osjećao sam se kao da mi se cijeli svijet okrenuo naopako", nastavio je 46-godišnji Novak.

"Sjeo sam u auto i otišao. Da, u tom sam trenutku pogriješio. Ali, da mu se moglo ikako pomoći, pomogao bih. Ali, bio je mrtav. I vještaci su potvrdili da je smrt bila trenutna. A ja sve što sam od tog trenutka učinio i u narednih 12 sati učinio sam automatski. Da sam htio pobjeći mogao sam. Imao sam američku putovnicu, bio sam na pola sata do mađarske granice. Ali nisam. U vikendici sam nakon nesreće popio dvije butelje vina. Razmišljao sam da nazovem policiju. Oni su nazvali popodne. Rekli su da dođem na razgovor. Znao sam zbog čega me traže. Pozvao sam čovjeka iz svoje firme da dođe po mene jer sam ja bio popio i da me odveze u policiju. Kroz glavu mi je još uvijek prolazilo: `Što se to dogodilo. Je li se to meni dogodilo?`", dodao je.

"Samo tuga"

Iako je samo nekoliko sati ranije pregazio Glavana, kojeg je i osobno poznavao, Novak je našao vremena za ulogirati se na Facebook, gdje je na svoj profil postavio slike sa Santaninog koncerta na Radar festivalu. Istovremeno mu je u statusnoj poruci pisalo "just sadness", odnosno "samo tuga".

Glavan je bio pijan, Novak je vozio brzinom od 65 kilometara na sat

Vještaci su utvrdili kako je Glavan zbog brojnih ozljeda glave, leđa, udova, kralježnice i trupa preminuo trenutno. U trenutku nesreće je imao 2,16 promila alkohola u krvi i, prema mišljenju vještaka, bio je pijan te prostorno i vremenski dezorijentiran. Novak je priznao kako je te večeri popio dvije pive, ali se njegova alkoholiziranost nije mogla utvrditi. Kako su utvrdili vještaci, na Glavana je naletio brzinom od 65 kilometara na sat, bez kočenja.

Iskaz suvozačice: Iskoračio je iz mraka

"Kada sam se susrela s Mariom oko 21.30 do 21.45 djelovao je normalno, nisam razmišljala ima li ili nema neki miris po alkoholu, no ništa čudno na njemu nisam primijetila. Od tog vremena pa do kraja koncerta Mario je popio dvije velike pive koje su se točile na koncertu u velikim plastičnim čašama, no ja ne znam koja je količina te čaše. Ja sam za vrijeme koncerta popila jednu malu pivu, ali kroz dan nisam ništa drugo pila. Pješice smo došli do njegovog vozila, radilo se o nekakvom američkom terencu crne boje. Mario se okrenuo na parkiralištu, izašao vozilom na Zagrebačku ulicu, lagano prošao raskrižje i nastavio vožnju", ispričala je Novakova suvozačica.

"Vozio je normalno, nije imao veću brzinu od 50 kilometara na sat. Imao je upaljena svjetla. Normalno smo razgovarali, Mario me vozio kući. Komentirali smo koncert i sve je bilo u redu. Ja sam uglavnom gledala van iz auta kroz svoj desni prozor prema livadi. Prošli smo Brezje, prošli smo Plitvicu. Slučajno sam u razgovoru vratila pogled prema naprijed u smjeru vožnje kad sam odjednom ugledala s lijeve strane, sa suprotnog prometnog traka kako iskoračuje neki čovjek iz mraka. On je iskoračio direktno pred Mariovo vozilo. Automatski sam rukama prekrila oči. Začula sam udarac, vozilo je stalo. Nisam čula da bi Mario trubio, kočio. Sve je bilo gotovo u sekundi”, dodala je.

Novak suvozačici: Nemoj zvati policiju, ja zbog toga mogu završiti u zatvoru, odi u auto!

"Mario je zaustavio vozilo, oboje smo izašli iz auta. Na cesti sam uočila tijelo muške osobe. Ležao je na leđima, glava mu je bila okrenuta prema desnoj biciklističkoj stazi gledajući u našem smjeru kretanja, a noge prema središnjoj isprekidanoj liniji. Ja sam prišla, sagnula se da ga pogledam, no jednostavno ga se nisam usudila dirati. Zaključila sam da je mrtav. Mario je stajao pored mene, nije dirao tog čovjeka, nije ništa komentirao u smislu je li mrtav. Ja sam uzela svoj mobitel, željela sam nazvati hitnu i policiju, na što mi je Mario samo rekao: `Nemoj zvati, ja zbog toga mogu završiti u zatvoru, odi u auto!`. Morate me shvatiti, ja sam bila u šoku. Moji su postupci bili automatski, slušala sam što mi je Mario rekao... Nastavili smo vožnju u tišini. Mario me ostavio ispred kuće i tada sam sasvim slučajno pogledala prednji dio vozila. Nisam spavala. Razmišljala sam o onome što se dogodilo te, iako mi je Mario prijatelj, malo sam se sabrala i zaključila kako moram policiji prijaviti događaj. Kod kuće imam malu bebu staru tri godine i sve je to za mene veliki šok", navela je Novakova suvozačica koja ga je i prijavila policiji.

Pročitajte više