Ruski bogataši koriste novčane mule i vrte milijune preko tvrtke s Trešnjevke?

Foto: Google Maps

Ruski bogataši vrte milijune preko tvrtke s Trešnjevke, piše Jutarnji list navodeći da je u uredu Wirex Digital d.o.o. samo dvoje zaposlenih, a vode transakcije pet milijuna ljudi. Lani su uprihodili milijardu kuna, kao Infobip i Atlantic Grupa zajedno.

Wirex je jedna od poznatijih europskih mjenjačnica kriptovaluta, koja se nedavno našla pod optužbama da je bogatiji Rusi koriste za izbjegavanje sankcija. No, još zanimljivije, iako je riječ o platformi formalno registriranoj u Londonu, s čak pet milijuna korisnika, navodno se sve Wirexove transakcije vode kroz jedno mjesto - Hrvatsku.

Ovako to funkcionira: bogati Rus kupi identitet tzv. novčane mule, odnosno osobne podatke nekog Poljaka, Čeha, Rumunja, Estonca ili Ukrajinca. Preko njegovih podataka napravi račun na mobilnoj aplikaciji Wirex, a putem te aplikacije, pod lažnim identitetom, izvuče svoj novac iz Rusije. Sve te transakcije prolaze kroz zagrebačku tvrtku Wirex Digital, smještenu u uredu na Trešnjevci.

Kako izgleda operacija?

Cijelu tu operaciju opisala je neprofitna organizacija Transparency International. Prije desetak dana nevladina agencija, koja je u Rusiji proglašena nepoželjnom, objavila je iscrpan istraživački izvještaj "Anonimnost na prodaju: rastuće crno tržište kriptomula", u kojem razotkriva uigranu shemu kojom Rusi i Bjelorusi izbjegavaju sankcije i izvlače svoj novac iz Rusije u Europu.

Koriste za to dvije stvari: novčane mule - siromašne Europljane koji im prodaju svoje osobne podatke i dokumente - i aplikaciju Wirex. Aplikacija Wirex, kako navode u izvještaju, posluje preko hrvatske podružnice - tvrtke Wirex Digital d.o.o. iz Zagreba, gdje kriptomjenjačnica Wirex usmjerava sve svoje "ključne usluge plaćanja vezane uz kripto u Ujedinjenom Kraljevstvu i Europi".

O Wirex Digitalu u javnosti se nije govorilo. Iako tvrtka bilježi gotovo milijardu kuna prometa, prema financijskim servisima, rijetki znaju da ona uopće postoji. Dakle, Wirex Digital, tvrtka s dvoje zaposlenih u uredu na Trešnjevci, vodi transakcije pet milijuna globalnih korisnika, više nego što Hrvatska ima stanovnika. Pritom bilježi godišnje prihode od 906.377.938 kuna, piše Jutarnji list.

Wirex Digital: Borimo se protiv mula

"Ponosni smo na naš tim stručnjaka i predani smo uvođenju dodatnih kontrola koje sežu i izvan regulatornih zahtjeva, kako bismo se borili protiv 'mula' računa i drugih zloupotreba na dark webu. Redovno surađujemo s regulatornim tijelima RH koja su dobro upoznata s poslovnim modelom i uspostavljenim SPNFT kontrolama unutar Wirexa. Wirex će nastaviti ovaj napredak u suradnji s našim brojnim regulatorima diljem svijeta, u skladu s rastom i razvojem globalnog kripto tržišta", rekli su iz tvrtke Wirex Digital za Jutarnji.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) je zagrebačku tvrtku Wirex Digital u ožujku stavila pod nadzor, a u listopadu im izdala osam nadzornih mjera, među njima i onu da moraju osigurati "sustav sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma" koji sada nije adekvatan. 

"Utvrđeno je da sustav sprječavanja i otkrivanja pranja novca i financiranja terorizma nije razmjeran veličini, vrsti, opsegu i složenosti njihovih poslova", odgovorili su Jutarnjem iz Hanfe.

Osim toga, Hanfa je otkrila da uprava Wirex Digitala nema prebivalište ni boravište, a nije ni fizički prisutna u Hrvatskoj, da u zagrebačkom uredu imaju samo dvije osobe koje ne stignu adekvatno nadzirati transakcije te da su za potvrde identiteta nekih svojih klijenata koristili samo boravišnu dozvolu i vozačku dozvolu.

Pročitajte više