NOVE HAŠKE OPTUŽNICE IZAZVALE ZABRINUTOST U VOJSCI SCG

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore general Branko Krga izjavio je danas da su haške optužnice protiv četvorice generala vojske i policije "izazvale veliku zabrinutost" među pripadnicima Vojske SCG.

"Javnosti je poznato da su pripadnici Vojske u čitavom proteklom razdoblju vrlo odgovorno izvršavali svoje obaveze i zadaće u pridržavanju međunarodnog humanitarnog prava, zbog čega očekujem da država o tome zauzme adekvatno stajalište", rekao je Krga.

Ne stoje optužbe da je institucija Vojske SCG činila zločine, kazao je Krga, dodajući da su pojedinci koji su počinili zločine već sankcionirani. "Poznato je da je samo tijekom ove godine sedam osoba osuđeno, od čega trojica prije nekoliko dana, i da su optužnice protiv tih počinitelja zločina podnijeli upravo generali i službe koje su njima bile podčinjene", kazao je načelnik Generalštaba Vojske SCG.

"Podizanje optužnice protiv generala Vladimira Lazarevića potpuno me zaprepastilo, jer sam s njim dosta dugo surađivao i za njega mislim da je profesionalac i odgovoran čovjek", kazao je general Krga.

U Den Haagu su prekjučer otpečaćene optužnice protiv generala Vojske SCG i MUP-a Srbije Nebojše Pavkovića, u vrijeme intervencije NATO-a na Kosovu 1999. godine, zapovjednika Treće armije Vojske SR Jugoslavije, Vladimira Lazarevića, zapovjednika Prištinskog korpusa VJ, Vlastimira Đorđevića, načelnika Resora javne sigurnosti MUP-a Srbije, te Sretena Lukića, zapovjednika Združenog štaba MUP-a Srbije na Kosovu, danas načelnika Resora javne sigurnosti MUP-a Srbije.

(Hina) ttag sb

Pročitajte više