KORONAVIRUS

Nove mjere u Federaciji BiH, maske od danas obvezne i na otvorenom

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

KRIZNI stožer Ministarstva zdravstva Federacije BiH održao je danas izvanrednu sjednicu na kojoj su donesene odluke o uvođenju novih mjera. 

Za građane Federacije BiH obavezno je nošenje zaštitnih maski na otvorenom, kao što je to bio slučaj za Kanton Sarajevo.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije i smanjenog broja kreveta za oboljele od koronavirusa, svim zdravstvenim ustanovama na području FBiH je naloženo proširenje kapaciteta za pacijente zaražene covidom-19. Prema tom zahtjevu, svaka bolnica i svaki klinički centar morat će jedan dio svojih kapaciteta preusmjeriti isključivo na liječenje zaraženih pacijenata sa srednjom i teškom kliničkom slikom.

"Naredbe su propisane za narednih 14 dana. Situacija se značajno pogoršala. Vidjeli smo i da današnje cifre to pokazuju. Incidenta je 160, duplo više nego prije sedam dana. Od danas maske na otvorenom na cijelom teritoriju FBiH su obavezne. Drugo, zahtijevali smo obustavu hladnih programa. Samo hitni slučajevi, slučajevi koji ne mogu da čekaju, ostali hladni slučajevi bi se trebali obustaviti. Naredili smo da sve bolnice u FBiH od danas stave na raspolaganje svoje kapacitete. Imaju 72 sata", rekao je Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine.

Novo antigensko testiranje

U FBiH se uvodi i nova vrsta testiranja - antigensko - koje će ubrzati rezultate testova i tako brže sprečavati širenje virusa.

"Traži se aktiviranje svih laboratorija na području FBiH, pozivaju se kantonalna ministarstva da sklope ugovore i da počnu testiranje. Uvodimo nove antigenske testove", rekao je Čerkez.

Mjere stupaju na snagu već danas.

Iz stožera još podsjećaju na sve mjere kojih se građani trebaju pridržavati, a to su nošenje zaštitne maske, držanje distance od dva metra od drugih ljudi, redovno pranje ruku, provjetravanje prostorija, izbjegavanje okupljanja i mjesta gdje se okuplja veći broj ljudi te smanjenje društvenih kontakata s drugim ljudima.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više