Nove podvarijante omikrona otporne su na cjepiva i prijašnje infekcije

Foto: NIAID

PREMA novoj studiji znanstvenika iz bolnice Beth Israel Deaconess, izgleda da podvarijante omikrona BA.4 i BA.5 izbjegavaju antitijela i kod onih koji su preboljeli koronavirus i kod onih koji su se u potpunosti cijepili.

Odnosno, ustanovili su da su razine neutralizirajućih antitijela koje izaziva prethodna infekcija ili cijepljenje nekoliko puta niže protiv podvarijanti BA.4 i BA.5 u usporedbi s izvornim koronavirusom.

Međutim, stručnjaci još uvijek smatraju da cjepivo protiv covida-19 može zaštititi od pojave težih simptoma bolesti.

"Podaci pokazuju da će ove podvarijante omikrona vjerojatno dovesti do porasta infekcija"

"Primijetili smo trostruko smanjenje neutralizirajućih antitijela nastalih nakon cijepljenja ili prošle infekcije kod podvarijanti BA.4 i BA.5 u usporedbi s BA.1 i BA.2", rekao je virolog Dan Barouch iz bolnice Beth Israel Deacons u Bostonu, a prenosi CNN.

"Naši podaci pokazuju da će ove nove podvarijante omikrona vjerojatno dovesti do porasta infekcija među populacijom s visokom razinom imuniteta. Međutim, smatramo da cjepivo i dalje pruža značajnu zaštitu od razvoja teških oboljenja", dodao je.

Nalazi ovog istraživanja su u skladu s drugom studijom koju su objavili znanstvenici sa Sveučilišta Columbia. Naime, i oni su otkrili da podvarijante BA.4 i BA.5 mnogo bolje izbjegavaju antitijela u usporedbi s drugim podvarijantama omikrona.

94.7% američke populacije ima antitijela protiv koronavirusa

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) procjenjuje da 94.7% američke populacije starije od 16 godina ima antitijela protiv koronavirusa, bilo da su ih stekli cijepljenjem ili preboljenjem. BA.4 i BA.5 uzrokovali su prošloga tjedna oko 35% novih infekcija covida-19 u Sjedinjenim Državama, u odnosu na 29% tjedan prije.

BA.4 i BA.5 su varijante koje se izuzetno brzo šire, a stručnjaci očekuju da će u sljedećih nekoliko tjedana postati dominante u SAD-u, Velikoj Britaniji i ostatku Europe.

"Naši podaci pokazuju da covid-19 još uvijek mutira, što rezultira povećanom prenosivosti i otpornosti na antitijela", navodi Barouch.

Pročitajte više