Nove poruke Josipe Rimac do kraja razotkrile HDZ-ovu državu. Njen muž prijeti

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Malo što opisuje funkcioniranje Hrvatske pod vlašću jedine stranke ikad pravomoćno osuđene za korupciju kao poruke iz mobitela Josipe Rimac.

Nakon što su njene poruke neupitno dokazale da je prijatelj osuđenog kriminalca Zdravka Mamića, Ivan Turudić, lagao pred saborom prije nego što su ga HDZ i Andrej Plenković u jednom od zadnjih poteza prije raspuštanja parlamenta postavili za šefa tijela zaduženog za progon kriminalaca, posljednje tri tranše poruka iz njenog mobitela su do kraja zacementirale sliku o načinu funkcioniranja državnih institucija pod vlašću HDZ-a.

Samo u posljednjih tjedan dana tako su objavljene poruke koje je Josipa Rimac razmjenjivala s HDZ-ovim ministrom Olegom Butkovićem, bivšim šefom Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave Goranom Matešićem, bivšom direktoricom Večernjeg lista Andreom Borošić i predsjednikom splitskog Upravnog suda Silviom Čovićem. 

Što dokazuju nove poruke?

Poruke koje je razmjenjivala s Olegom Butkovićem otkrivaju kako je Rimac uhljebljivala, a one s tadašnjim šefom DKOM-a i direktoricom Večernjeg kako je utjecala da se provladinom listu osigura milijune iz džepova poreznih obveznika, za što su ona i Gabrijela Žalac nagrađene zabavom u vili s bazenom.

Poruke sa splitskim sucem Silviom Čovićem pak zorno pokazuju kako je "kninska kraljica" dogovarala susret sa šefom suda koji je u tim trenucima odlučivao o njezinom slučaju te je doznala za odluku punih 11 dana prije nego što je ta odluka objavljena. Odmah nakon susreta sa šefom suda se požurila pohvaliti pozitivnom odlukom direktorici Večernjeg Andrei Borošić, čije riječi govore sasvim dovoljno o odnosu s Josipom Rimac: "Tu smo, pomažemo si gdje možemo, jebi ga, ne ide drugačije."

O tome koliko poruke razotkrivaju modus operandi ne samo Josipe Rimac nego i državnih i drugih institucija koje su tako rado izlazile u susret HDZ-ovki koju je Plenković postavio za državnu tajnicu, svjedoči i današnja bijesna reakcija njezinog supruga Josipa Pleslića, koji je novinarima zaprijetio ne samo tužbama nego i božjim sudom. 

>> Muž Josipe Rimac bijesan zbog objave poruka: "Novinari, sudit će vam bog"

Rimac s Butkovićem dogovarala zapošljavanje u IGH

Poruke koje su 2019. godine razmjenjivali ministar mora, pomorstva i infrastrukture Oleg Butković i bivša državna tajnica Josipa Rimac dokazuju kako je ona preko njega lobirala da se u Institut IGH, tvrtku koja posluje s državom, zaposli sin njene prijateljice iz Knina. To se i dogodilo.

>> Nove poruke o uhljebljivanju. Rimac: Srećo, imam zamolbu. Butković: Idem u akciju

Rimac je porukama tada komunicirala i s predsjednikom Uprave HŽ Infrastrukture Ivanom Kršićem. Nakon njene intervencije u to državno poduzeće zaposlen je njen poznanik iz Knina, piše Faktograf, koji je objavio i transkripte poruka.

Između dogovora o zapošljavanju podobnih Butković i Rimac si usput šalju "puse", laskaju jedno drugome, tračaju vodstvo stranke te razmjenjuju mišljenje o tadašnjem kandidatu za ministra uprave Ivanu Malenici, za kojeg Rimac kaže da je "OK dečko", nakon što je s te pozicije otišao skandalima opterećen Lovro Kuščević.

Rimac sredila milijune Večernjem, on njoj i Gabrijeli Žalac organizirao party

U utorak je Faktograf objavio novu seriju poruka iz mobitela bivše HDZ-ove državne tajnice koje pokazuju da je kontaktirala tadašnjeg predsjednika Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) Gorana Matešića s namjerom da požuri žalbeni postupak kako bi Večernji list, koji je pobijedio na natječaju ministarstva razvitka pod vodstvom Gabrijele Žalac, što prije raspolagao novcem iz natječaja. 

>> Nove poruke: Rimac sredila milijune Večernjem, oni njoj i Žalac organizirali party

Riječ je o spornom natječaju o kojem je detaljno pisao Index u ožujku 2018. godine, kada je tadašnja Plenkovićeva ministrica Žalac angažirala Večernji list za PR posao osmišljavanja kampanje svog ministarstva vrijedan 3.7 milijuna kuna.

Nakon što su projekt dobili, bivša direktorica Andrea Borošić organizirala je druženje u vili preko WhatsApp grupe naziva "Ples pod maskama". U grupi je bilo u osmero ljudi: Gabrijela Žalac, Josipa Rimac, Ana Odak (koja je u tom trenutku bila pomoćnica Gabrijele Žalac), Mladen Šimunac, Jasna Bibić, Dražen Klarić (tada glavni urednik Večernjeg lista, a danas glavni urednik tiskanog izdanja Večernjeg lista), Ante Vrban i Vlado Nišević.

Sedam mjeseci nakon tih događaja Rimac se javlja tadašnjoj direktorici Večernjeg i pokušava zaustaviti priču u dnevniku 24sata, koji djeluje u sklopu iste izdavačke kuće kao i Večernji list. Priča je ipak objavljena, ali nije bila na naslovnici i objavljena je bez fotografije.

Rimac nakon sastanka sa šefom suda znala da će dobiti žalbu

Danas je Faktograf objavio nove poruke koje pokazuju da je Rimac bila nezadovoljna odlukom Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa iz travnja 2018. godine kojom je kažnjena zbog netočnog popunjavanja imovinske kartice te ju je željela osporiti na Upravnom sudu u Splitu. 

Poruke pokazuju kako se 11 dana prije objave nepravomoćne presude Upravnog suda sastala s predsjednikom tog tijela Silviom Čovićem. Taj isti dan Rimac javlja tadašnjoj direktorici Večernjeg lista Andrei Borošić kako je sud poništio odluku Povjerenstva. Potom idućih dana s njome komunicira tko će od novinara raditi tu priču.

>> Nove poruke: Rimac se sastala sa šefom suda koji je tada odlučivao o njoj

Sudac Silvio Čović za Faktograf tvrdi da se ne sjeća tog sastanka s Rimac.

Rimac je o pobijanju odluke Povjerenstva neposredno nakon njihove odluke, u travnju 2018. godine, komunicirala i s tadašnjim predsjednikom Državne komisije za kontrolu javne nabave Goranom Matešićem. Matešić joj je pisao kako se njemu čini "da je ex. Dalija Orešković drkala preko mjere". Nakon toga joj savjetuje da uzme odvjetnika "koji će to sve znati sročiti".

Suprug Josipe Rimac: Prikazali ste ju kao monstruma korupcije, a nije osuđena

Josip Plesić, suprug Josipe Rimac, danas je reagirao na objavljene poruke i u podužem se pismu obratio svim novinarima te apelirao na zaštitu privatnosti svoje supruge.

Pleslić u pismu HND-u kaže da su prepiske njegove supruge zapravo privatne poruke. Spominjući niz primjera, pita se gdje su osnovna načela Kodeksa časti novinarske profesije jer se privatnost i život njegove supruge "bezobzirno, tendenciozno i nekritički izlažu javnosti kao da je u prodajnom izlogu".

"Ovakva perverznost i javno onaniranje novinara nije zabilježena u povijesti RH. Da podsjetim, moja supruga još uvijek nije osuđena niti je protiv nje potvrđena ijedna optužnica, ali kolege novinari su je svojim tekstovima već osudili i prikazali kao monstruma korupcije ovog društva i prije nego što je zakoračila u sudnicu", piše, između ostalog, Josip Pleslić.

"S nekima od vas suočit ćemo se u sudnici, ali sam siguran da će pravedniji sud biti onaj Božji. Za svakoga od nas", napisao je na kraju suprug Josipe Rimac.

Pročitajte više