Istraživanje: Angela Merkel ima najveću potporu građana od 2015.

Screenshot: ARD

ŠTO NIJEMCI misle o novim ograničenjima zbog korone? Namjeravaju li se cijepiti? Kako ocjenjuju svoju vladu, a kako Bidena kao budućeg predsjednika SAD-a? Odgovore nudi ispitivanje javnog mnijenja ARD Deutschlandtrend, koje prenosi Deutsche Welle.

Zbog dramatičnog porasta broja infekcija koronavirusom u Njemačkoj zatvoreni su restorani, barovi, kazališta i teretane. Građani su zamoljeni da maksimalno smanje broj svojih privatnih kontakata.

Prema najnovijem ispitivanju javnog mnijenja ARD Deutschlandtrend (Trend u Njemačkoj), koje je ovaj tjedan proveo institut Infratest-dimap, svaki drugi Nijemac smatra da su nove restrikcije primjerene, 26 posto ispitanih smatra da se s ograničenjima ide predaleko, a 18 posto bi pozdravilo i strože mjere. Stavovi se značajno razlikuju ovisno o tome za koju stranku ispitanici glasaju ili su njezini simpatizeri.

Tako 56 posto pristalica AfD-a i 51% poklonika FDP-a (Liberalna stranka) smatra da mjere idu predaleko, dok se pristalice stranke Ljevice ističu po tome što je među njima najviše (37%) onih koji smatraju da mjere nisu dovoljno stroge.

Spremnost za cijepljenje veliko - ali opada…

Vijest da će jedna njemačka farmaceutska kompanija uskoro zatražiti odobrenje za korištenje cjepiva protiv korone budi nove nade u borbi protiv pandemije.

Budući da količina cjepiva u početku neće biti dovoljna, skupina stručnjaka je predložila da se najprije cijepi pripadnike rizičnih skupina, odnosno liječničkog i medicinskog osoblja, kao i ljude s visokim rizikom na poslu. Taj prijedlog većina građana podržava.

Glavni izazov u vezi s cijepljenjem je za sada nedovoljno povjerenje stanovništva u brzo razvijeno cjepivo.

Spremnost njemačkih građana za korištenje cjepiva opada: nakon 44 posto u kolovozu trenutno 37% ispitanika navodi da bi se svakako cijepilo, a 34 posto kaže da bi to vjerojatno napravilo.

Vjera u Bidena

Po aktualnom stanju stvari, na izborima u SAD-u pobijedio je Joseph Biden. Kao što se i očekivalo, većina Nijemaca, prema istraživanju ARD-a, smatra da je to dobro.

Zanimljivo je po tom pitanju kako to izgleda po strankama: 97% glasača CDU/CSU i Zelenih pozitivno je reagiralo na Bidenovu pobjedu, kao i 95 posto SPD-ovaca. Tako misli i samo malo više od 50% pristalica dijelom desno-radikalne AfD, dok 38 posto pristalica te stranke smatra da to nije dobro. Protiv Bidena je 11 posto pristalica liberalnog FDP-a i 9% glasača Ljevice.

Prije četiri godine, nakon američkih izbora 2016., samo 17 posto Nijemaca očekivalo je da će se SAD pozitivno razvijati pod predsjednikom Trumpom. Sada je 85 posto uvjereno u pozitivan razvoj pod Bidenom kao američkim predsjednikom. Međutim, mnogo manja je nada da bi Biden mogao prevladati podjele u američkom društvu: u to vjeruje 56 posto ispitanika.

Imajući u vidu vrijeme nakon pandemije korone, 78 posto ispitanih pretpostavlja da Biden ponovno može "pogurati" američku ekonomiju. S druge strane, 71 posto ispitanih pretpostavlja da političar Demokratske stranke neće postići ciljeve za čije ostvarenje mu je potrebna suradnja s republikancima.

Nijemci imaju očigledno pozitivna očekivanja u pogledu njemačko-američkih odnosa. Za razliku od izbora prije četiri godine, većina sada očekuje da će se pod Bidenom transatlantski odnosi poboljšati.

Joe Biden je najavio da će se nakon stupanja na dužnost brzo (ponovno) pridružiti i Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji i Pariškom klimatskom sporazumu. Čak 90 posto Nijemaca misli da je to dobro, a isto tako dobro prihvaćen je i Bidenov akcijski plan za suzbijanje pandemije u SAD-u koji je najavio.

Raste rejting Angele Merkel

Nove restrikcije zbog korone ne štete ugledu savezne vlade, već naprotiv: dvije trećine njemačkih građana zadovoljne su radom vladajuće koalicije - što je novi rekord, sudeći po ispitivanju javnog mnijenja ARD-a.

Angela Merkel ima podršku kakvu nije imala od travnja 2015. Ministar zdravstva Jens Spahn i ministar financija Olaf Scholz također postižu nove osobne rekorde, kao i ministar vanjskih poslova Heiko Maas i ministar gospodarstva Peter Altmaier.

Političko raspoloženje se u studenom malo promijenilo u odnosu na prethodni mjesec. Da se u nedjelju održavaju parlamentarni izbori, partije kršćanske Unije CDU/CSU bi dobile najviše glasova (36%), socijaldemokrati 15 posto, a Zeleni 20%.

Ekonomsko raspoloženje stanovništva ponovno se "razvedrilo" u protekla tri mjeseca. Nakon 38 posto u kolovozu, na početku novog djelomičnog lockdowna, oko 50% Nijemaca je reklo da je ekonomska situacija u zemlji dobra ili vrlo dobra. Isto toliko građana ostaje pri kritičkoj ocjeni ekonomske situacije, dok je to prije tri mjeseca bilo čak 61 posto Nijemaca.

Pročitajte više