NOVI DETALJI Kristina i David su ranije živjeli skupa, DORH se pravda i za sve krivi policiju

Foto: Pixsell/Zeljko Lukunic, Obiteljska fotografija

ŽUPANIJSKO državno odvjetništvo u Zagrebu izdalo je priopćenje u kojem su objasnili svoje ranije postupke u slučaju maltretiranja Kristine Krupljan od strane Davida Komšića. Podsjetimo, prije dva dana Kristina je pronađena mrtva, nožem je ubodena tridesetak puta, a Komšić je prvoosumnjičeni.

"Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu, kao nadređeno Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, odbacuje bilo kakvu odgovornost za koju se proziva državno odvjetništvo kako od pojedinaca tako i od medija, jer se takvo prozivanje ne temelji na objektivnim činjenicama koje proizlaze iz samih spisa. (24. 2. 2017.)

>> DOZNAJEMO DORH ni tri mjeseca nakon napada na Kristinu nije podigao optužnicu protiv Komšića

>>Odvjetnik ubijene Kristine: Izvukao ju je iz auta i prebio, priveden je nakon 10 dana i pušten"

>>UBIJENA Kristina bila je trudna

>>OVO JE OSUMNJIČENI za ubojstvo Kristine

>>Javila se i policija, komentirali su optužbe da nisu reagirali na prijave majke ubijene Kristine

>>Volovčica zavijena u crno

>>Majka ubijene Kristine optužuje njenog bivšeg dečka: Misli da može sve jer mu tata ima novca

>> Tko su roditelji Kristininog ubojice? Bogati su i moćni, vlasnici su luksuznog hotela u Zagrebu



S obzirom da su postupci u kojima su uključeni maloljetnici tajni sukladno odredbama Zakona o sudovima za mladež, državno odvjetništvo ne smije iznositi pojedinosti, no radi točnog i istinitog informiranja javnosti odgovaramo kako je Odsjek za mladež Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu početkom svibnja 2015. godine pokrenuo postupak protiv tada maloljetnog osumnjičenika zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo prijetnje na štetu tada maloljetne K. K.


U tom je predmetu državno odvjetništvo predložilo sucu za mladež Općinskog kaznenog suda u Zagrebu (Odjelu za mladež) određivanje mjere opreza zabrane približavanja ili održavanja veze s maloljetnom oštećenicom, što je sud i donio svojim rješenjem o određivanju mjere opreza koje su produljivanje tijekom postupka.

Kristina stanovala s Davidom

U daljnjem tijeku ovog kaznenog postupka, oštećenica je na sjednici optužnog vijeća 25. travnja 2016. povukla prijedlog za progon prema maloljetniku te, kako proizlazi iz rješenja suda, navela i da živi u izvanbračnoj zajednici sa maloljetnim osumnjičenikom. Slijedom navedenog, s obzirom da su time nastupile procesne zapreke za daljnje vođenje kaznenog postupka, državno odvjetništvo je odustalo od daljnjeg kaznenog progona i obustavljen je postupak sudskim rješenjem od 25. travnja 2016., a od tog trenutka nema niti zakonskog temelja za egzistiranje prethodno naloženih mjera opreza u tom predmetu.

U kaznenom predmetu protiv, u vrijeme počinjenja kaznenog djela, mlađeg punoljetnika zbog kaznenog djela izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu iz članka 227. stavka 1., 2. i 6. Kaznenog zakona, osumnjičenik je ispitan, doneseno je rješenje o provođenju istrage te je sucu istrage stavljen prijedlog za određivanje istražnog zatvora temeljem članka 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku s obzirom da je procijenjeno da kod osumnjičenika postoji opasnost od ponavljanja kaznenih djela (u tijeku je bio prethodno opisani postupak protiv njega kao maloljetnika).

Sudac istrage donio je rješenje kojim se odbija prijedlog državnog odvjetništva za određivanje istražnog zatvora, a rješenjem mu se izriče mjera opreza oduzimanja dozvole za upravljanje motornim vozilom. Državno odvjetništvo je na navedeno rješenje suca istrage uložilo žalbu zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, no Vijeće Županijskog suda u Zagrebu je odbilo žalbu državnog odvjetnika kao neosnovana te protiv osumnjičenika nije određen istražni zatvor.

U navedenom predmetu, državno odvjetništvo je 30. rujna 2016. podiglo optužnicu protiv okrivljenika pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu, Odjelom za mladež, zbog učina kaznenog djela iz članka 227. stavka 1., 2. i 6. Kaznenog zakona. Optužnica je potvrđena te je u tijeku održavanje rasprave pred nadležnim sudom.

DORH proziva policiju

U trećem predmetu, Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu zaprimilo je 5. siječnja 2017. redovnim putem, posebno izvješće IV. Policijske postaje Policijske uprave zagrebačke od 28. prosinca 2016. protiv jedne osobe zbog kaznenih djela razbojništva iz članka 230. stavka 1. Kaznenog zakona i oštećenja tuđe stvari iz članka 235. stavka 1. Kaznenog zakona te protiv još tri osobe (drugoosumnjičeni je D. K.) zbog kaznenog djela oštećenja tuđe stvari iz članka 235. stavak 1. Kaznenog zakona, počinjenih 8. prosinca 2016. na štetu K. K., a slijedom njene kaznene prijave. Nadležna policijska postaja nije ni jednu od četiri osumnjičene osobe u zakonskom roku prepratila pritvorskom nadzorniku.


Oštećenica je pozvana na ispitivanje kako bi se ispitivanjem utvrdile sve bitne činjenice važne za kvalifikaciju počinjenih kaznenih djela na njezinu štetu, i uredno se, po zaprimanju poziva, 22. veljače 2017. odazvala na zakazanu dokaznu radnju.

Državno odvjetništvo ponovno ističe kako je poduzelo sve radnje propisane zakonom i odlučno odbacuje prozivanja za nepostupanje i za odgovornost za događaj od 22. veljače 2017.", stoji u priopćenju DORH-a u kojem su otkriveni neki do sada nepoznati detalji ovog slučaja.

Sindikat tvrdi da policija nije zakazala

Komšić je poslijepodne doveden na zagrebački Županijski sud gdje će mu sudac istrage najvjerojatnije odrediti istražni zatvor.

Sindikat policijskih službenika (SPS) u petak je izvijestio da u ovom slučaju nije zakazala policija, podsječajući da je mladić koju ju je usmrtio prošle godine prijavljen jer je automobilom pregazio pješaka, ali mu država "izricanjem adekvatne i brze kazne" nije pokazala da je "njegovo ponašanje zabranjeno i društveno neprihvatljivo".
 

Pročitajte više