Novi detalji masovnog raketnog napada na Krim. "Potopili smo skupi ruski brod"

Foto: X

Ukrajinska vojna obavještajna služba objavila je da je potopila ruski ratni brod u blizini obale Krima u noći na četvrtak, zadavši tako još jedan udarac ruskoj Crnomorskoj floti. Ukrajinci su objavili i da su nekoliko sati ranije izveli masovni raketni napad na okupirani poluotok.

Ruski brod s navođenim projektilima Ivanovec pretrpio je višestruke udarce u trup, a potom je preko noći potonuo u luci jezera Donuzlav, najdubljeg jezera na Krimu, objavila je ukrajinska obavještajna služba. Noćna snimka koju je objavila Ukrajina prikazuje mornaričke dronove kako plove prema ruskom brodu, prije nego što eksplodiraju pri udaru, uzrokujući značajnu štetu na plovilu. Na kraju videa čini se da je brod potonuo. 

"Kao rezultat niza izravnih pogodaka u trup, brod je oštećen, prevrnut i potonuo je. Vrijednost broda je otprilike 60 do 70 milijuna dolara", objavilo je ukrajinsko ministarstvo obrane. Ivanovec je raketni ratni brod koji obično ima posadu od oko 40 ljudi. 

 

Niz udaraca Rusiji

Potapanje broda Ivanovec najnoviji je u nizu ukrajinskih napada na rusku Crnomorsku flotu. Ukrajina je ranije rekla da njezini udari na Krim i ruske brodove imaju za cilj pokušati izolirati poluotok i otežati Rusiji održavanje vojnih operacija na ukrajinskom kopnu, gdje su linije bojišnice mjesecima uglavnom ostale statične.

Najistaknutiji napad bio je onaj na brod Moskva u travnju 2022., koji je Rusiju prisilio da promijeni način na koji djeluje u blizini područja pod kontrolom Ukrajine. Brod je postao ozloglašen nakon što je zaprijetio bombardiranjem Zmijskog otoka u Crnom moru ako se ukrajinski vojnici koji su ga branili ne predaju. “Ruski ratni brod, jebi se”, odgovorio je jedan od vojnika.

Masovni napad na Krim

Napad na Ivanovec uslijedio je nekoliko sati nakon što je Ukrajina u srijedu ispalila baražnu raketu na Krim, u onome što je zapovjednik ukrajinskih zračnih snaga opisao kao dio "čišćenja Krima od ruske prisutnosti".

Ukrajina je lansirala 20 zračnih navođenih projektila na Krim, a ruska protuzračna obrana uništila je njih 17 iznad Crnog mora i još tri iznad poluotoka, objavilo je rusko ministarstvo obrane. Rečeno je da su neke od raketa presretnute u blizini aerodroma Belbek u blizini grada Sevastopolja.

"Naša vojska odbila je masovni napad na Sevastopolj", rekao je u srijedu guverner grada kojeg je imenovala Rusija Mihail Razvožajev, dodajući da je oboreno više od šest projektila. Razvožajev je rekao da je desetak zgrada pogođeno krhotinama, što je rezultiralo razbijenim prozorima i drugom štetom, ali nema izvještaja o ozlijeđenima.

Zračna luka Belbek je prije bila baza ukrajinske 204. taktičke zračne brigade, rekao je u srijedu Mikola Oleščuk, zapovjednik ukrajinskih zračnih snaga. “Ukrajinski avijatičari sigurno će se vratiti kući na svoj matični aerodrom. U međuvremenu, zahvaljujem svima koji su doprinijeli čišćenju Krima od ruske prisutnosti”, rekao je Oleščuk.

Jurij Ihnat, glasnogovornik zapovjedništva zračnih snaga, u četvrtak je ponovio te komentare, rekavši da su "pogođeni određeni objekti na poluotoku".

Zalužni naglašava važnost dronova

Zapovjednik ukrajinskih oružanih snaga Valerij Zalužni jučer je napisao esej u kojem naglašava važnost dronova u ratu. Zalužni kaže da ukrajinski vojni čelnici moraju uzeti u obzir i niz razočaranja i poteškoća koje dolaze izvan bojnog polja. Između redaka Zalužni zapravo govori o neuspjehu SAD-a da dogovori novi paket vojne pomoći za Ukrajinu, kao i na činjenicu da su događaji na Bliskom istoku odvukli međunarodnu pozornost s Ukrajine.

Dao je prioritet domaćoj industriji bespilotnih letjelica koje bilježe uspjehe. Pomorski dronovi gađanju ruske ciljeve u Crnom moru, dok Ukrajina bespilotnim letjelicama dugog dometa gađa lokacije u i oko najvećih gradova Rusije.

Tehnologija se, piše u jednom trenutku, "može pohvaliti nedvojbenom nadmoći nad tradicijom". Ali njena važnost je mnogo veća, smatra Zalužni i dodaje da su bespilotne letjelice, zajedno s drugim visokotehnološkim sposobnostima, revolucionirale ne samo borbene operacije, već i cjelokupni pristup strategiji. Samo kraj "zastarjelih, stereotipnih razmišljanja" može pomoći modernim vojskama da postignu pobjedu u ratu, piše Zalužni.

Pročitajte više